Laddar

Männen frias från mordförsöket

Domen mot de tre männen har nu kommit.

delningar

Det var i somras som en nu 24-årig man blev skjuten med ett hagelgevär i Hembygdsparken i Hässleholm. I slutet av november åtalades så tre män – en 22-åring, en 19-åring och en 18-åring – för inblandning i skjutningen.

På tisdagen kom så domen från Hässleholms tingsrätt, som friar 18-åringen från mordförsöket. Såväl 19-åringen som 18-åringen nekar till att ha varit på plats i Hembygdsparken vid skjutningen men tingsrätten menar att utredningen visar på att männen i samförstånd försökt råna 24-åringen.

Tingsrätten menar dock att det inte finns någonting som pekar på att männen haft för avsikt att döda 24-åringen, utan istället pekar de framkomna uppgifterna på att man haft vapnet för att skrämma mannen. Då tingsrätten menar att det inte kan anses styrkt att 18-åringen – som man slagit fast var den som avlossade skottet – haft i uppsåt att att döda 24-åringen väljer man att frikänna 18-åringen från åtalet om mordförsök.

Istället fälls 18-åringen likt 19-åringen till grovt rånförsök. Påföljden har i 19-åringens fall bestämts till fängelse i ett år och sex månader. 18-åringen, som vid rånförsöket var 17 år gammal, döms i sin tur till ett års sluten ungdomsvård.

Den tredje åtalade mannen, 22-åringen, frikänns i sin tur på åtalspunkten om grovt rånförsök. Tingsrätten menar att 22-åringen enbart kört bilen som männen färdades i och att ingenting i utredningen visar på att han vetskap om att rånet skulle ske. 22-åringen döms dock för ringa narkotikabrott och ska betala dagsböter.

Tingsrätten har dömt 18-åringen till att betala 79 147 kronor i skadestånd, varav 44 147 kronor solidariskt med 19-åringen.

Relaterade artiklar