Laddar

Man som suttit häktad anmäler häktet till JO

Man ska ha blivit utan vård för sin infekterade tand.

delningar

En man som suttit häktad anmäler häktet i Kristianstad efter att mannen kindtand ska ha gått sönder. I anmälan till Justitieombudsmannen (JO) skriver mannen att det dels tog för lång tid innan han fick komma till en tandläkare vid sina akuta tandproblem och att han inte fått anpassad kost under tiden har var placerad på häktet i Kristianstad.

I sin anmälan skriver mannen att han fick sin tand lagat under sin häktningstid på häktet i Malmö hösten 2016. Sedan förflyttades mannen till häktet i Kristianstad och den lagade tanden ska då ha gått sönder och mannen ska ha upplevt akut tandsmärta. I anmälan skriver han att han var i akutbehov av tandvård för att få hjälp med tandvärken. Det ska ha tagit kriminalvården en månad att avhjälpa den akuta tandvärken och mannen skriver att det var först efter påtryckningar från hans anhöriga som han äntligen fick träffa en tandläkare.

Mannen har insulin-behandlad diabetes och skriver att infektioner påverkar hans blodsocker negativt. Mannen menar att han flera gånger påpekade för personalen att den trasiga tanden gav honom sår i munhålan men att inte fått något gehör. Mannen medicinras även med antacida på grund av bråck på magmunnen och har problem med magsyran. Detta gör att han bland annat inte kan äta paprika för att det påverkar hans magsyror negativt, vilket en sjuksköterska ska ha gjort en anteckning om i mannens journal.

Kriminalvården skriver i sitt svar att efter samtal med tandläkare framkommer det att när en person befinner sig i häktet och har problem med sina tänder finns möjlighet att få akut tandvård, där fokus ligger vid att göra patienten "smärtfri". Oftast rör det sig om en provisorisk fyllning som håller några månader och ibland kan det röra sig om en plastfyllning. När en person befinner sig i häktet har denne inte rätt till att exempelvis få en krona, eftersom detta inte ingår i akuttandvård.

Gällande kosten så ska kriminalvården ha tagit bort paprikan från mannens man efter att de fått veta av mannens journal att han inte skulle äta paprika.

I sitt yttrande konstaterar Kriminalvården, Region Syd, att utredningen inte visar att häktet Kristianstad skulle ha agerat felaktigt i ovan nämnda situationer och bedömer att det inte finns anledning att göra någon anmälan till Personalansvarsnämnden (PAN).

Relaterade artiklar