Laddar

Man blev aggressiv mot cyklist – döms för misshandel

Enligt den dömda mannen ska cyklisten ha provocerat honom genom att peka finger och blivit hotfull mot honom. Men tingsrätten anser att det kan vara en efterhandskonstruktion. - Foto: Robert Rosén

delningar

En kristianstadsbo attackerade en cyklist. Nu kommer straffet.

En man i 20-årsåldern från Kristianstad har dömts för misshandel vid Västmanlands tingsrätt. Det var i juni 2017, när mannen körde bil i Västerås stad, som han plötsligt blev aggressiv och ska ha knuffat en annan man på cykel.

Enligt mannen på cykel ska Kristianstadsbon ha fått syn på honom vid ett övergångsställe och börjat följa efter honom med bilen. Efter ett tag ska han ha stannat bilen och blockerat vägen för cyklisten som fick stanna till. Då gick mannen fram och började knuffa på honom så att han föll ner mot en bänk med cykeln över sig.

Enligt Kristianstadsbon ska cyklisten vid övergångsstället ha pekat finger åt honom, kastat något liknande en energidryck mot honom, samt skrikigt något kränkande. Men Cyklisten hävdar att det inte hänt utan att mannen kanske tagit fel på person och helt oprovocerat attackerat honom.

Det finns två vittnen till händelsen som båda sett när mannen kliver ur bilen och går fram mot cyklisten och börjar knuffa på honom. Men de beskriver inte händelsen som lika allvarlig som målsägande.

Enligt tingsrätten har målsägande, även om hans detaljer kring skador ändrats från polisförhör till förhör med tingsrätten, redogjort för händelseförloppet på ett detaljerat och utförligt sätt. Tillsammans med övrig bevisning finns det tillräckligt stöd för att det ska anses utrett att den dömda mannen slagit målsägande med ett knytnävsslag samt knuffat honom mot en bänk.

Mannen ska därför dömas för gärningen, som trots de lindriga skadorna ska rubriceras som misshandel av normalgraden. Han stod också åtalad för olaga hot men frias från de anklagelserna då det inte finns något vittne eller övrig bevisning som kan styrka åtalet. Påföljden blir 50 timmar samhällstjänst.

Relaterade artiklar