Laddar

Lokal klubb startar upp nytt damlag

Föreningen har anmält ett lag till seriespel och kommer starta upp träningar. ”Vi kommer ta ett beslut i december, om vi har tillräckligt många spelare för ett lag nästa år”, säger Ida Andersson.

delningar

Efter säsongen 2010 tvingades Åsums BK lägga ner sitt traditionsrika damlag.  Föreningen lyckades därefter återkomma och startade upp ett nytt damlag efter ett år i dvala – men tvingades dra sig ur seriespel redan under första säsongen. Efter fem säsonger utan ett seniorlag på damsidan siktar nu Åsums BK på att starta upp ett nytt damlag till den kommande säsongen.

– Vi var några tjejer som spelade tillsammans i KDFF och , som inte har spelat på några år och är sugna på att börja spela fotboll igen, säger Åsums BK-produkten Ida Andersson, som är en av de ledande krafterna bakom laget.

En första träning är satt till den 14 oktober och intresset har varit stort. I en intressegrupp på Facebook har hela 85 stycken blivit medlemmar.

– Vi har bjudit in från början sen är det andra som bjudit in tjejer de vet om kan vara intresserade, så det har spridits ganska bra. Nu ska vi ha första träningen nästa lördag. Det är egentligen bara tio stycken som säkert kommer och som har anmält sig, men nu har vi precis gått ut med det. Vi har också hört från flera håll att det är några som inte kan just nu och sen är det några som precis fått barn men absolut vill spela nästa år.

– Det är svårt att veta exakt hur många spelare vi kan få ihop. Men vi kommer ha träningar under hösten och ta ett beslut i december, om vi har tillräckligt många spelare för ett lag nästa år. Vi har pratat med Åsums ordförande och där är ett lag anmält, om vi inte är tillräckligt med spelare kommer vi gå ut ur serien. Men vi vill ge det en chans, säger Ida Andersson.

Klart är att det ser ut att bli en rutinerad trupp – om Åsums BK kommer till seriespel. En hel del har dock inte spelat på flera år, likt Ida Andersson som senast huserade i Wä IF 2013. Den drivande kraften tillsammans med Ida Andersson är Moa Raftmark – i dag målvakt i IFÖ Bromölla IF. På grund av jobbet som massör kommer hon dock lägga handskarna på hyllan och siktar istället på att sadla om till utespelare i Åsums BK.

– Det är vi som kommer hålla i träningarna till en början. Sen tror jag det kommer vara en spelande tränare. Det kommer inte tas in någon utifrån.

För närvarande är det cirka tio spelare som lämnat ett definitivt besked att de ska spela kommande år. Om det ska bli ett lag i seriespel tror Ida Andersson dock att det krävs att man kommer upp i cirka 20 spelare.

Vid ett uppstartande av damlaget kommer Åsums BK gå in i division 4.