LISTA: Så kan du spara på vatten

Så kan du hjälpa till att spara vatten i torkans tider.

delningar

Små vattenflöden och låga grundvatten nivåer gör att det kan bli brist på vatten. Men alla kan spara vatten. Här är några tips på hur just du kan bidra!

Vattna inte med dricksvatten

Ta vara på regnvattnen! Att blommorna behöver vatten är det ingen tvekan om. Men undvik att vattna dem med dricksvatten. Så försök samla regnvatten i exempelvis en hink som du sedan kan vattna blommorna med

Bada inte badkar

Ta en dusch istället och duscha smart. När du exempelvis tvålar in dig, schamponerar dig eller borstar tänderna stäng av vattnet. Sätt sedan på det igen när du behöver skölja.

Diska inte under rinnande vatten

Fyll istället en diskho eller liknande med vatten och diskmedel. Diska all disk i det vattnet, sedan snabbt skölja av disken.

Ställ vatten i kylen

Istället för att spola vatten i kranen till det blir kallt. Ha en vattenkanna i kylen så har du alltid kallt vatten att svalka dig med.

Fulla maskiner

Har du en diskmaskin eller tvättmaskin? Undvik att tvätta eller diska halvfulla maskiner. Använd "sparprogram" så ofta som möjligt.

Tänk på att..

Vi behöver 3 till 5 liter dricksvatten per person och dygn för att dricka och klara av den mest basala hygienen. Ju varmare det är och ju mer du rör på dig, desto mer vatten kan du behöva.

Källa: Livsmedelsverket och Naturskyddsföreningen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar