LISTA: Så hög blir nya landmärket vid gallerian

Wästbygg 12-våningshus i Kristianstad. Illustration: Kanozi Arkitekter

Kristianstads nya landmärke har presenterats. Det blir det högsta bostadshuset i kommunen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

På fredagen avslöjades det hur den planerade 12-våningshuset vid Galleria Boulevard och Hästtorget kommer att utformas. Det kommer att bli som högst 41,5 meter högt över marken, vilket ger staden en ny skyline. Det blir nytt rekord, men kanske inte så länge till.

I dag är centralsjukhuset ett av de högsta byggnadsverken i staden om man bortser från master, vindkraftverk och skorstenar. Med sina 13 våningar mäter CSK 57 meter från marken upp till taket. Fastigheten uppfördes år 1973.

Inne i centrum finns ett par höga byggnader som sticker ut. Heliga trefaldighets kyrka är totalt 55 meter högt inklusive spriran. Vattentornet mäter 47 meter ovan mark. Wästbyggs nya "skyskrapa" blir därmed endast cirka 6 meter lägre.

En jämförelse kan också göras med AB Kristianstadsbyggens "Nya Finlandshusen" som är 27 meter höga. Det vill säga de två flerfamiljshus som nyligen byggdes intill tivoliparken.

Det kommunala fastighetsbolaget har dock planer på att bygga ännu högre och kan till och med slå Wästbyggs rekordbygge. Det handlar om höghus i Östermalms Park, som enligt visionen kan bli 19 våningar höga och rymma 96 lägenheter.

– Vi har fortfarande kvar visionen om Östermalms park. I samarbete med kommunen ska vi göra en detaljplan för området. Vi vill bygga på höjden och i ett centralt läge, sade ABK:s vd Henrik Strand till 24kristianstad.se i början av år 2017.

Ännu finns dock inga konkreta byggplaner för en så högt höghus i det området. Visionen är att det ska bli en del av ett större projekt som rymmer både en ny park och totalt 400 bostäder nära centrum.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar