LISTA: Här hittar du Europas bästa julmarknader

Julmarknad i Berlin. Foto: Mostphotos/topaspics.

"Oavsett om man tänkt lämna landet eller inte så finns det gott om vackra julmarknader att välja mellan", enligt Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Hösten är här och snart även vintern med mörka kvällar och kyliga dagar.

I november slår de flesta julmarknader i Europa upp sina portar och välkomnar julsugna besökare med rykande glühwein, godsaker och vackra hantverk.

– Nu börjar vi komma in i den perioden när det blir mörkare och krispigare och det märks i våra butiker att många redan börjar längta efter julen. Oavsett om man tänkt lämna landet eller inte så finns det gott om vackra julmarknader att välja mellan. Det svåraste är bara att välja rätt. Här hjälper vi därför till att hitta rätt i djungeln av julmarknader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

I Tyskland finns det hela 2 500 julmarknader att välja mellan, därav stor dominans på topp 10. Väljer man att besöka Berlin finns det bara här ungefär 60 stycken att välja mellan. Allt från de välkända och stora som Berliner Weinachtzeit och WeihnachtsZauber till de lite mer trendiga med fokus på hållbarhet.

Tallinn är också en stor favorit bland svenskarna. För den som vill tänka utanför boxen finns mysiga marknader i Sevilla, Bath och Skottland att upptäcka, enligt Resia.

Här är städerna i Europa som erbjuder de bästa julmarknaderna 2018:

1. Berlin. Berlin är den stad med flest julmarknader, med flera olika teman. En av de mest besökta är Gendarmenmarkt, som ligger mellan den tyska och franska kyrkan i staden och årligen besöks av närmare 60 000 människor. Här kan du fynda exklusiva hantverk och smycken, äta mat från Michelinkockar och betrakta glasblåsare som tillverkar souvenirer.

2. Tallinn. Runt stora torget vid rådhuset öppnar massor av bodar upp till försäljning av julsaker. Förutom att inhandla fina hantverk så kan du både köpa något varm att dricka och något gott att äta. På marknaden finns även jultomten i ett eget hus där barn kan dela med sig av sina önskelistor, skriver Margareta Hallin i Hallins Reseblogg.

3. London. Missa inte en promenad längs med shoppingstråken Regent Street, Oxford Street och Carnaby Street för deras otroliga julbelysning. Vill du ha en mer traditionell julmarknad är Winter Wonderland i Hyde park ett måste. 

4. Wien. I dag finns det omkring ett 20-tal marknader öppna under jultiden i staden. En av de största som även är en av de mest besökta är det som är beläget precis framför Stadshuset. Stadshuset och bodarna framför förvandlar platsen till en riktig sagovärld i julens tecken. Guldblad, lysande hjärtan, glitter och den söta doften av glögg och pepparkakor. Även julmarknaden vid Belvedere Palace med sina fantastiska körsångare är väl värd ett besök.

5. Lübeck. Marsipanstaden är inte den största, men en av de som startade julmarknaderna först, redan på 1600-talet. Det är en liten mysig stad med medeltida bebyggelse. Omgivningen är perfekt för att skapa julkänslan. Den största julmarknaden hittar du på det stora marknadstorget men det finns en annan på Breite Straße.

6. Köpenhamn. Den mest kända är Tivoli i Köpenhamn. En halv miljon små lampor lyser upp parken och ger en härligt traditionell julkänsla. Passa på att besöka tivolit lite tidigare på dagen för att åka karuseller innan mörkret faller. I skymningen kan du promenera runt och handla hantverk och godsaker i de många bodarna.

7. Prag. Prag är alltid en mysig stad, men under julen blir det extra trevligt med en stor julmarknad på det stora torget i gamla stan. Du hittar även en mindre, mysig julmarknad uppe på slottet. För extra julstämning rekommenderas att gå på en julkonsert i någon av kyrkorna.

8. Amsterdam. Här hittar du nästan 20 julmarknader. På Damtorget hissas en enorm julgran dekorerad med 40.000 lampor. Hela staden med alla broar dekoreras även de med mängder av lampor i olika färger. Vid Museumplein hittar du den största julmarknaden. Här kan du dricka ”mulled wine” samtidigt som du handlar julsaker. Genom att åka skridskor vid Museumplein kan du också få den ultimata vinterkänslan. 

Källa: Resia, Hallins reseblogg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar