Laddar

LISTA: Här är svenskarna mest nöjda med boendet

Länen där svenskarna trivs bäst – och sämst.

delningar

Arbetsmöjligheter, familj och ekonomi har stor påverkan på var och hur vi väljer att bo.

På uppdrag av Landshypotek har Sifo undersökt vart i landet man är mest nöjd med sitt boende.

Det visar sig att personer som bor i Hallands län är nöjdast i Sverige gällande deras boende. Näst mest nöjda är människorna som bor i Kalmar län och på en delad tredjeplats kommer Jämtland och Gotland. 

De som istället är allra minst nöjda med sitt boende i Sverige är de som bor i Uppsala län. Där är endast fyra av tio nöjda med sitt boende.

Enligt undersökningen vill flest som bor i hus, bo på landsbygden men var sjätte föredrar istället att bo i villa nära en storstad.

Landshypotek tog också reda på hur svenskarna faktiskt bor jämfört med hur de skulle vilja bo.

Bara hälften av svenskarna bor som de drömmer om. Tre av fyra drömmer om att bo i villa men i dag är det varannan som gör det, enligt undersökningen.

Generellt sett är landsbygdsborna mer nöjda med sitt boende än de som bor i storstäder och de viktigaste faktorerna för att välja bostad i alla län är att det är ett lugnt område, nära till fritidsintressen och naturen.

Topplista – Så här många procent trivs där de bor i dag:

1. Halland, 65 procent. 2. Kalmar, 61 procent. 3. Jämtland, 59 procent. 3. Gotland, 59 procent. 5. Blekinge, 58 procent. 6. Örebro, 57 procent. 7. Kronoberg, 56 procent. 8. Dalarna, 55 procent. 8. Gävleborg, 55 procent. 8. Skåne, 55 procent. 11. Västernorrland, 50 procent. 12. Värmland, 49 procent. 13. Norrbotten, 47 procent. 14. Östergötland, 46 procent. 14. Västerbotten, 46 procent. 16. Södermanland, 45 procent. 17. Stockholm, 44 procent. 18. Västmanland, 43 procent. 18. Jönköping, 43 procent. 20. Västra Götaland, 42 procent. 21. Uppsala, 41 procent.

 

Relaterade artiklar