Laddar

LISTA: Här är Kristianstads populäraste hundar

Jordbruksverket har listat Kristianstads mest populära hundar. Här är hela topp tio-listan.

delningar

Det finns nu över 10 000 hundar inom Kristianstads kommun. Både här och i övriga landet är Labrador Retriver ohotad etta på listan över de mest populäraste hundraserna. Det visar ny statistik från Jordbruksverket. Den har dessutom utökat sin försprång mot de andra raserna.

– Det är en mångsidig hund. I grunden är den en apporterande fågelhund som är lättlärd, snäll och godmodig. Det har många användningsområden. Många har den som apportör under fågeljakt. Den är en duktig simmare med simhud mellan tårna, säger Lars Ramberg, som driver Kroppsmarkens Kennell i Tjörnarp tillsammans med hustrun Katarina.

För den populära hundrasen har det dessutom dykt upp flera nya användningsområden under de senaste åren. Den passar bra både som narkotikahund och som ledsagare för synskadade. Det har dessutom visat sig att Labrador Retrivern kan varna innan någon med diabetes drabbas av ett anfall.

 

 

Labrador Retriever är den populäraste hunden: Foto: Pixabay

 

År 2016 registrerades totalt 404 stycken Labrador Retriver i Kristianstad. Förra året ökade den siffran till 436. Schäfer och Golden Retriver är två andra av de raser i Kristianstad som legat i topp flera år i rad. Hela topp tio-listan ser du i faktarutan.

Nationellt sett märker man också att Drevern blir allt mer populär, medan  Chihuahuan har tappat rejält i popularitet. Även när det gäller hundarnas namn så går det trender.

– Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Är det något speciellt man bör tänka på innan man köper hund? – Det man ska tänka på är hur hunden ska användas och vad man själv har för intresse. Det är viktigt att se till hundrasernas ursprungliga egenskaper. Man bör också undersöka hundrasens hälsoprogram, där man exempelvis röntgar lederna, säger Christina Bjerstedt-Ohlsson, ordförande i Nordskånska Kennelklubben.

Kristianstads populäraste hundar år 2017 (efter antal registrerade):

Labrador retriever: 436 registrerade Schäfer: 380 registrerade Golden Retriver: 356 registrerade Rottweiler: 286 registrerade Cocker Spaniel: 262 registrerade Jack Russell Terrier: 242 registrerade Cavalier King Charles Spaniel: 179 registrerade Wachtelhund: 173 registrerade Dansk/Svenk Gårdhund: 165 registrerade Fransk Bulldogg: 149 registrerade

Källa: Jordbruksverket

Relaterade artiklar