LISTA: Fyrverkerireglerna du måste följa

Det finns både lokala och nationella riktlinjer som måste följas vid tolvslaget.

delningar

Om bara några timmar kommer den årliga fyrverkeriskjutningen kring tolvslaget köra igång runt om i landet och därför kan det vara värt att ta en extra titt på de regler som gäller i sammanhanget.

På din lokala kommuns hemsida kan du hitta specifik information angående vilka tider det är tillåtet att använda fyrverkerier och vilka säkerhetsavstånd från bostäder och sjukhuslokaler som måste respekteras. Ofta finns det även information om helt förbjudna platser, exempelvis vid torg och liknande.

Utöver de lokala reglerna finns det regler som gäller i hela landet:

– Man får inte använda smällare (förbjudna sedan 2002). – Man får inte använda stjärnrör (förbjudna sedan 2008). – Man får inte använda raketer med krutvikt över 75 gram (förbjudna sedan 2014). – Fyrverkerierna måste vara godkända, vilket innebär att de ska ha tydlig bruksanvisning samt att de är märkta med åldersgräns, CE-märkning och uppgifter om tillverkaren.

Checklista för att göra fyrverkerianvändningen säkrare och minska risken för olycksfall:

– Använd en avfyrningsramp, exempelvis byggd med PVC-rör. – Se till att fyrverkeritårtor står stadigt på marken, på plant och hårt underlag. – Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem. – Förbered ditt fyrverkeri i god tid. – Var nykter. – Läs bruksanvisningen. – Håll inte en fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det. – Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs. – Håll dig själv och åskådare på behörigt säkerhetsavstånd. – Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. – Visa hänsyn mot människor och djur.

Källa: DinSäkerhet.se

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar