Laddar

LISTA: Flera mångmiljon-fastigheter till salu i Kristianstad

Fastigheter värda tiotals miljoner kronor är nu till salu i Kristianstad. "Att de kommer ut på marknaden är ovanligt", säger mäklaren Felix Lindström.

delningar

För den som är mångmiljonär finns det nu chansen att ta över gårdar eller villor i Kristianstadstrakten. Flera av de dyraste objekten till salu just nu, förmedlas av LRF Konsult.

Ett av dem är ett aktiebolag med ett utropspris på 75 miljoner kronor. Där ingår skogsfastigheter på totalt 672 hektar mark. Flera av fastigheterna ligger inom Kristianstad, främst besående av gran-, tall- och bokskog. På markerna finns det även fina vattendrag och goda möjligheter till jakt.

– Det är en ganska häftig fastighet, det är ovanligt att en sådan kommer ut publikt. Säljaren är ett dotterbolag till Eon. En sådan här affär kan också göras upp konfidentiellt, där man tar kontakt med ett viss antal kända aktörer, säger fastighetsmäklaren Felix Lindström på LRF Konsult.

Vem kan köpa en sådan här fastighet? – Vi har haft annonsen ute ett par veckor nu. Det är främst privatpersoner som ringer, kanske främst dem som har ett mindre bolag som har gått bra. Skogen och dess avkastning gör att man har en långsiktig plan för sitt ägande. Fördelen att köpa det som bolag är att köparen kan sälja av de fastigheter som inte passar i innehavet. Då kan de köpa på sig skog på närmare avstånd, säger Felix Lindström.

Den andra fastigheten som LRF Konsult förmedlar är den 144 hektar stora Åraslövsgården, som ligger öster om Kristianstad. Förutom marken ingår det en 270 kvadratmeter stor mangårdsbyggnad från 1890-talet, en svinstall med 1 300 plats, maskinhall, lager, verkstad och en stor silo.

För dem som inte nöjer sig där, får man även med en annan fastighet i samma paket. Där finns en 210 kvadratmeter stor villa med ett flertal tillhörande byggnader, bland annat ett häststall.

– Ägaren sköter sin fastighet väldigt väl, man har inte skarvat någonstans. De har haft en grisproduktion och har varit duktiga på produktion av spannmål, betor och potatis. Den ligger på Kristianstads bördiga jordar, som är lättare än de leriga Lundaslättsjordarna. Man kan odla allt från morötter till sallad. Stora, fina fastigheter med bra jord är ganska unikt, säger Felix Lindström.

Finns det något intresse av att köpa Åraslövsgården? – Det finns intresse även för dessa stora gårdar. Man får ha respekt för köpeskillingen, det är inte som att köpa en villa för tre miljoner. Här köper man en verksamhet där avkastningen ska bära köpesumman. Det finns spekulanter och duktiga företagare i närområdet, säger Felix Lindström.

 

LISTA: Här är mångmiljon-fastigheterna i Kristianstad till salu:

Sjöbygden skog AB: Utgångspris: 75 miljoner kronor. I det ingår skogsfastigheter i Kristianstad, Halland och Blekinge på totalt 672 hektar. Skogen innehåller av 117 000 kubikmeter virke. Består av totalt 7 olika fastigheter. Här kan du se hela annonsen.

Åraslövsgården: Utgångspris: 52 miljoner kronor. Säljs tillsammans med Balsby nr 1. I fastigheterna ingår det 144 hektar mark med bördig jord, två stora bostadsbyggnader samt grisstall och ett flertal andra ekonomibyggnader. Här kan du se hela annonsen.

Brommagårdsvägen: Utgångspris: 14 miljoner kronor. I fastigheten ingår det cirka 55 hektar åkermark, belägen mellan Balsby och Fjälkinge. Det ingår jakträtt. Här kan du se hela annonsen.

Kårestadsvägen: Utgångspris 13,5 miljoner kronor. En 116 hektar stor fastighet mellan Tollarp och Linderöd. Här kan du jaga hjortar och vildsvin. På marken finns det en knuttirad jaktstuga. Här kan du se hela annonsen.

Åvägen, Åhus: Utgångspris 12 miljoner kronor. Den närmare 300 kvadratmeter stora villan beskrivs som en av Åhus vackraste, med utsikt mot vattnet och nära både till natur, tennisbana och golfbana. Här kan du se hela annonsen.

Tomarps gårdshotell: Utgångspris 11, 9 miljoner kronor. Det tv-kända hotellet med 26 rum intill Råbelovssjön. Det ägs av den kända tv-kocken och kokboks-skribenten Kråke Lithander. Här kan du se hela annonsen.

Fotnot: I listan har vi tagit med de fastigheter på Hemnet som är till salu för ett utgångspris på mer än 10 miljoner kronor.

Relaterade artiklar