Laddar

LISTA: Fem farliga tankar som förstör din relation

Början på slutet på en välfungerande relation kan grundas i en serie farliga tankar – så här undviker du och din partner dem.

delningar

Relationer börjar och relationer slutar. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) så leder ungefär hälften av alla giftermål till skilsmässa längre ner längs vägen, men varför är det så egentligen?

Enligt psykologen Jeffrey Bernstein hos Psychology Today kan en relations upplösning vara grundad i en rad destruktiva tankar som började uppstå långt innan steget att avsluta en relation tas.

Följande fem tankar är särskilt hotfulla mot en välfungerande relation:

1. Allt eller inget-fällan

När du tenderar att tycka att din partner alltid gör fel saker, eller aldrig gör rätt saker.

2. Katastrof-slutsatser

När du överdriver negativa händelser och handlingar till det värsta tänkbara scenariot. Som exempelvis när en missad betalning känns som ett tydligt tecken på att det kommer gå helt åt skogen ekonomiskt.

3. ”Borde”-bomben

När du tycker att din partner ”borde” snappa upp saker eller möta någon sorts behov som du inte kommunicerar tydligt. Som att partnern ”borde” veta att du inte trivs på ditt jobb, trots att du håller det för dig själv.

4. Stämpel-kastning

När du på ett orättvist och generaliserande sätt sätter negativa stämplar på din partner och tappar greppet om dennes positiva sidor.

5. Skuldbeläggande

När du känner att det enbart är partners fel att ni bråkar eller något har gått snett i relationen. Eller ännu värre; att det är partnerns fel att det inte har gått som du tänkte i livet.

Jeffrey Bernstein menar att om det i grunden finns en fungerande relation, som inte är destruktiv, våldsam eller något i den stilen, så kan man blåsa nytt liv i den genom att undvika de här tankarna och istället fokusera på det positiva hos ens partner.

Att se det positiva öppnar också upp för större möjligheter att få till en bra kommunikation och problemlösning, samt att helt enkelt boosta romansen.

Relaterade artiklar