Laddar

LISTA: Detta har hänt i spädbarnsdådet

Båda föräldrarna har nu förhörts och både advokaten och åklagaren har gjort sin sakframställan i spädbarnsdådet. Detta är vad som har hänt.

delningar

År 2016 7 augusti: Föräldrarna har flyttat in på en mindre ort i Kristianstad och mamman föder nu en dotter. Hon uppges vara frisk och förlossningen sker utan några större komplikationer.

14 augusti: Föräldrarna och barnet läggs in på sjukhuset i Kristianstad. Flickan som då endast är en vecka gammal har fått en svullen tunga och blåmärken. De undersöker ifall hon drabbats av någon blodsjukdom. Läkarna sökte efter svar på varför tungan svullnat. De fick fram information att skadorna kan bero på barnmisshandel.

21 augusti: Mamman och barnet är nu hemma från sjukhuset. De har under en tid haft problem med att mata barnet, vilket gjort det undernärt. De gör flera sökningar på nätet efter att barnet fått slem i halsen och har svårt att andas.

 

Bara någon vecka efter att barnets fötts, fick det läggas in på CSK.

 

6 september: Flickan har flera blåmärken i ansiktet, som har uppstått under natten. Ett av blåmärkena har svullnat upp. När mamman lyfter ljudet känner hon av ett ”knäppande” i barnet. Något som kan ha berott på knäckta revben. Barnet har samtidigt en dålig aptit. Mamman vill åka till sjukhus, men det vill inte pappan. De ringer till vårdupplysningen och får hjälp med hur de ska mata barnet. Däremot säger de inget om blåmärkena.

9 september: SOS Alarm får ta emot ett samtal från föräldrarna, efter att dottern slutat att andas. De får instruktioner att ge henne hjärt- och lungräddning. Barnet förs med ambulans till CSK i Kristianstad. Flickan som då var fyra veckor gammal hade under lång tid haft syrebrist till hjärnan. Beslutet togs att föra henne till Lunds universitetssjukhus för vård.

10 september: Läkarna röntgar barnet och ser att det finns flera revbensbrott. En del av dem är två veckor gamla och har börjat att läka. Flickan ligger nu i respirator. Klockan 20.15 på kvällen stängs den av och 45 minuter senare konstaterar läkarna att barnet har avlidit.

 

Samtidigt som barnet konstateras hjärndött efter vård på Lunds universitetssjukhus, grips föräldrarna av polisen.

 

10 september: Föräldrarna grips av polisen och förs till stationen i Kristianstad. Totalt sex poliser, både i uniform och civila, deltar i gripandet. Föräldrarna delges misstanke om dråp på sin dotter.

14 september: Föräldrarna häktas efter en förhandling i Kristianstads tingsrätt.  Under hela hösten och vintern sker ett flertal omhäktningar, varannan vecka. Det innebär att föräldrarna får sitta i häkte med restriktioner, under totalt nio månader.

År 2017 3 mars: Brottsrubriceringen har nu ändrats från dråp till synnerligen grov misshandel samt grovt vållande till annans död. Beslutet tas efter att den rättsmedicinska utredningen blivit klar. I den står det bland annat att de brutna revbenen orsakats av yttre våld.

2 maj: Föräldrarna åtalas misstänkta för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Efter en lång tid i häkte ska de ställas inför rätta. Den förundersökning som genomfört med ledning av åklagare Eva Norberg, är flera tusen sidor lång.

 

Det blir fullsatt i Kristianstad tingsrätt när föräldrarna ställs inför rätta. Både allmänhet och media är på plats.

 

8 maj: Detta är den första av totalt elva rättegångsdagar gällande spädbarnsdådet. Båda föräldrarna befinner sig i rättssalen tillsammans med sina advokater. Denna dag går åklagaren igenom en stor mängd material, där mammans egna fotografier är en viktig del av bevisningen.

17 maj: Efter fyra dagar i Kristianstad tingsrätt har även försvarsadvokaterna fått göra sin sakframställan. Mamman har blivit förhörd i detalj om vad hon gjort i samband med barnet, dag för dag. Åklagaren visar att mamman har gjort ett stort antal sökningar på nätet om barnets blåmärken, den svullna tungan och problemet för barnet att äta. – Jag sökte på nätet efter svar och det enda jag hittade var leukemi (samlingsnamn för blodcancer). Hon hade fått nya blåmärken på morgonen, som hon inte haft innan, sade mamman i rättssalen.

19 maj: Åklagaren förhör pappan om blåmärkena på barnet, det svullna tungan och revbensbrotten. De bilder som visas med förmodade blåmärken är enligt pappan bara en skugga på barnets ansikte. Revbensbrotten har han ingen förklaring till. Hans teori är att blåmärken uppkommit när han hållit i barnet för hårt.

Rättegången kommer nu att pågå in i juni månad och först därefter väntas domen. I straffskalan för synnerligen grov misshandel ingår fängelse i upp till tio år. På måndag påbörjas förhören med vittnen.

Relaterade artiklar