LISTA: De vann på årets idrottsgala

Emma Rönningdal, Valter Chrintz och Evelina Duljan tog pris på årets idrottsgala. Foto: Bildbyrån samt arkiv.

I helgen arrangerades Nordöstra Skånes Idrottsgala i Kristianstad. Här är alla vinnarna.

delningar

För sextonde året arrangerades idrottsgalan i Kristianstad, detta år på Södra Kasern. Kända artister från staden uppträdde på scen, liksom bröderna Rongedal. I fokus stod dock lokala idrottsprofiler och flera av dem fick ta emot pris och stipendier. Här är alla vinnarna år 2019:

Årets Eldsjäl: Ing-Marie Billgren från BK Skoj. Redan på 1970-talet var hon med och bildade BK Topp i Tollarp. År 1987 grundade hon även bowlingklubben BK Skoj. En kuriosa är att Ing-Marie redan för 14 år sedan tog emot Riksidrottsförbundets förtjänsttecken,  den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott.

Årets Talang: Evelina Duljan från Kristianstads DFF. Hon debuterade i damallsvenskan som 14-åring och var en viktig del i att KDFF säkrade sin allsvenska medalj förra året. Läs en intervju med Evelina här.

Årets Inkluderande Idrottsförening: Frökne Skol IF. Motiveringen: "”En förening som på kort tid hittat vägar för att locka ungdomar till idrotten. En förening som har många aktiviteter på schemat, vilket uppskattas av eleverna”

Årets Stjärnskott: Emilia Rönningdal från S71 Hässleholm. I motiveringen beskrivs som hon som en talang som surfat på en framgångsvåg. Den 16-åriga simmaren tog fem medaljer under Svenska ungdomsmästerskapen i simning förra året, varav två guld.

Årets Unga Idrottsledare: Emilia Ernstsson från S71 Hässleholm. Simtränaren har en karriär inom simning bakom sig och leder nu grupper i den idrotten.

Årets Ungdomsförening: Sörby Bois. Tyngdlyftningsklubben från Vinslöv klättrade i serierna förra året. Under ungdoms-DM i somras blev det medaljregn med fyra guld, två silver och ett brons.

Årets Genombrott: Valter Chrintz från IFK Kristianstad. Den 18-årige handbollsspelaren har prisats även tidigare. Han har kontrakt med IFK fram till år 2021, även om flera utländska klubbar visat intresse för honom. Valter har blivit utsedd till en av Top Rookies i Champions League.

Årets Idrottsförening: IFK Kristianstad. Klubben behöver knappast någon närmare presentation. Föreningen bildades år 1899 och är i dag mest känd för sina prestationer inom handboll. Under matcherna i arenan är det i genomsnitt närmare 5 000 personer i publiken.

Årets Idrottsledare: Thomas Persson från Christianstad Skyttesällskap. I närmare 30 år har han varit aktiv i föreningen och lägger mycket tid på anläggningen. Han har hand om allt från material till att vara ledare under ungdomstävlingar.

Årets Tränare: Ola Lindgren från IFK Kristianstad. Efter 376 spelade landslagsmatcher och bland annat två VM-guld, har Ola gjort succékarriär som tränare. Han kom till Kristianstad år 2012 och det blev nyligen klart att han kommer lämna klubben. Det efter att IFK tagit fyra raka SM-guld och gått till slutspel i Champions League.

Årets Idrottsprofil: Philip Henningsson från IFK Kristianstad. Sedan år 2016 spelar handbollsproffset för Kristianstad. Den 23-åriga vänsternian är i dag vice lagkapten.

Juryns Specialpris: Duvanders Idrottscafé. Lokala idrottsprofiler samlas på kaféet efter ett intiativ av Åke Duvander. Alla med eller utan idrottskarriär är dock välkomna. I kaféet har de också satt upp fotografier på kända idrottare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar