LISTA: De vanligaste brotten i Kristianstad på sommaren

Vissa typer av brott ökar under sommaren. - Foto: Arkiv

Antalet brott ökar i Kristianstad på sommaren. Här är är anledningen.

delningar

Under de varma månaderna på året ökar antalet anmälda brott i Kristianstad. Mellan juni-augusti förra året var det 14 procent fler brott jämfört med årets första tre månader. Samma trend syns flera år tillbaka i tiden. Det visar en sammanställning av statistik från Brottsförebyggandet rådet (Brå).

Stölderna står för en stor andel av brotten och det är också i den kategorin som det har skett en ökning under sommaren. Närmare 30 procent gick antalet anmälningar upp i den kategorin jämfört med de första tre månaderna år 2017.

Cykelstölder är det som sticker ut under den varma delen av året. Det stals 67 cyklar i Kristianstad förra månaden, jämfört med 26 i kalla februari. Nationellt sett blir flest personer av med sina cyklar i augusti. Stölder av båtar och motorcyklar samt fickstölder är ytterligare några kategorier som är utpräglade sommarbrott.

– Samverkan grannar emellan är väldigt effektivt för att förebygga stölder av olika slag. Investera i ett bra lås och undvik att ställa cykel och moped utomhus nattetid. Förvara inte kontanter och kort på samma ställe, på så vis riskerar du inte att stå helt utan pengar om väskryckaren är framme, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Nationellt sett sker det också fler misshandelsfall på sommaren. Det visar en ny rapport från Brå. Anledningen är att fler söker sig utomhus och att fler dricker alkohol på offentliga platser. Då kan det uppstå situationer som leder till misshandel.

I Kristianstad är har det också skett en ökning förra året av antalet anmälda misshandelsfall på sommaren. Från 209 i början av året (2017) till 233 under sommarmånaderna. Tidigare år har dock ökningen varit marginell.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar