Laddar

LISTA: Bostadsrättsföreningarna med de märkligaste namnen

Kattrumpan, BB-huset eller Läderlappen. Det är bara några av de mest udda namnen som finns på bostadsrättsföreningar i Sverige.

delningar

Att ha med ord som sol, ek, sten eller sjö här till de vanligaste bland namnen på landets bostadsrättsföreningar. Men det finns även mer okonventionella namn som Kaggen, Kakburken och Hollywood.

– Ofta speglar namnen på bostadsrättsföreningen omgivningen till fastigheten som ska tillhöra föreningen. Vilket kan vara en förklaring till att många namn har anknytningar till naturen, tryter inspirationen så tar många också hjälp av byggnadens historik som exempelvis ett före detta bageri, säger Peter Björk, marknads- och försäljningschef på Sveriges Bostadsrättscentrum i ett pressmeddelande.

Det är Bolagsverket som godkänner namnen och ett krav är att ”Bostadsrättsförening” ska finnas med. Ett annat är namnet inte får vara taget av något företag eller någon förening i länet.

– Vi på SBC hjälper bostadsrättsföreningar med ekonomi, juridiska frågor och fastighetens skötsel men när det kommer till roliga föreningsnamn lämnar vi det till styrelsemedlemmarna själva, säger Peter Björk

I en genomgång av SBC har de tio knasigaste namnet valts ut. Allra knasigast anses Långkorven vara före Fängelset och Kattrumpan.

De tio knasigaste bostadsrättsföreningsnamnen

1. Långkorven 2. Fängelset 3. Kattrumpan 4. High Five 5. Torkskåpet 6. BB-Huset 7. Hollywood 8. Kakburken 9. Kaggen 10. Läderlappen

De tio vanligaste orden bland bostadsrättsföreningen 1. Sol 2. Ek 3. Ny 4. Sten 5. Sjö 6. Norr 7. Ros 8. Kung 9. Karl 10. Björk

Såhär gör du för att få igenom ditt förslag på namn till din bostadsrättsförening:

Namnet ska innehålla ”Bostadsrättsförening”

Namnet ska godkännas av bolagsverket.

Inget annat företag eller förening får ha samma namn i det län föreningen registreras.

För att slippa hålla fler föreningsstämmor kan fler namnförslag röstas igenom alternativt ta beslut om att styrelsen får tillåtelse att skicka in nya namnförslag vid nekande.