LISTA: Bästa kommunerna i landet – Kristianstad i topp

Så bra är Kristianstad kommun.

delningar

Vilken svensk kommun har bäst sajt och vilken har sämst? Nyhetsbyrån Siren har tagit del av kommunernas granskning av sina webbplatser från 2017 och har svaret.

Granskningen publicerades nyligen av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och visar att svenska folkets tillgång till bra kommuninformation via nätet varierar mycket beroende på var de bor.

– Det är oerhört viktigt, och alltmer viktigt, att systemen fungerar i förhållande till medborgarnas förutsättningar och att det ger en bra upplevelse, säger Pär Lannerö, projektledare för webbriktlinjer.se på Post- och telestyrelsen (PTS) till Nyhetsbyrån Siren.

SKL har under flera år granskat kommunernas webbplatser utifrån 250 frågor om innehåll, tillgänglighet och kvalitet. Hur många poäng av totalt möjliga som kommunen får är det som avgör hur bra myndighetens hemsida är. Genomsnittet i Sverige är på 79 procent.

Enligt granskningen har Hammarö den bästa sajten, med hela 98 procent rätt medan Pajala har den sämsta hemsidan med endast 40 procent rätt. Kristianstad ligger i toppskiktet, med 94 procent rätt.

– Utformningen av webbplatser och andra digitala system har stor betydelse. Samhället blir allt mer digitalt och man utför allt fler myndighetsärenden via webbplatser och appar, säger Pär Lannerö.

Under 2018 kommer ny lagstiftning kring myndigheters webbplatser.

– EU-parlamenetet har beslutat om något som kallas webbdirektivet, vilket innebär att alla EU-länder senast september 2018 ska ha lagstiftning som kräver en viss tillgänglighet för alla användare oavsett funktionsnedsättning. Det kommer att få ganska stora konsekvenser för kommuner och myndigheter, säger Pär Lannerö.

 

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar