LISTA: 11 symptom på cancer – som många ignorerar

OBS! Bilden har inget med artikeln at göra. Foto: Voy/Mostphotos - Foto: Mostphotos

Här är symptomen du ska ta på allvar.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Cirka 25 procent av alla dödsfall i Sverige beror på cancer. Det är den vanligaste dödsorsaken för personer yngre än 80 år – trots det är det många som glömmer att lyssna på kroppens symptom. Nedan listas de vanligaste symptomen som du bör ta på största allvar.

– Cancersjukdomar som upptäcks sent är ofta de där tumören inte ”säger ifrån” förrän den blivit ganska stor. Efteråt, när diagnosen är satt, händer det att patienten avslöjar att hon eller han hade små, men inte så tydliga symtom. De brukar tänka ”detta borde jag ha upptäckt tidigare” men det är inte meningsfullt att anklaga sig själv, säger Petter Brelin, ordförande i Norsk förening för allmänmedicin till Aftonbladet.

Även om symptomen inte behöver betyda att du drabbats av cancer, så är det rekommenderat att uppsöka läkare om man är osäker eller om symptomen kvarstår efter några veckor.

Symptom som kan vara tecken på cancer:

Knölar på kroppen till exempel i armhålor, ljumskar, testiklar, bröst och på halsen. Knölarna gör i regel inte ont och har inte ett klart samband med en infektion.

Blödning utan känd orsak, till exempel blodiga upphostningar, blod i urinen, blod i avföringen, blödningar mellan menstruationerna eller underlivsblödning hos äldre kvinnor som passerat klimakteriet.

Födelsemärke som förändras, till exempel blir oregelbundet, ändrar färg, börjar växa, börjar blöda eller börjar klia.

Sår som uppkommit utan känd anledning och som inte läker.

Hosta och heshet som inte går över på ett par veckor och som inte har klart samband med en infektion eller förkylning.

Ändrade avföringsvanor hos framför allt äldre personer, till exempel långvarig förstoppning eller diarré utan känd orsak.

Sväljningssvårigheter som inte har samband med halsinfektion.

Svårigheter att kissa som inte beror på urinvägsinfektion, till exempel problem att börja kissa, förtunnad stråle, täta trängningar hos äldre män.

Långvarig feber som man inte vet orsaken till.

Försämrad aptit och viktnedgång utan känd anledning.

Oklara symtom från nervsystemet, till exempel långvarig smärta, känselrubbningar, fumlighet, personlighetsförändringar som man inte vet orsaken till.

Källa: Cancerfonden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar