Laddar

Liberalerna lovar nya satsningar i Kristianstad inför valet

Pierre Månsson, Daniel Tejera, Henny Tillberg och Radovan Juverek från Liberalerna Kristianstad ger nu sina löften inför valet i september. - Foto: Henrik Nordell

Med två månader kvar till valet presenterar Liberalerna sin plattform. Här är deras löften till Kristianstadsborna.

delningar

Liberalerna i Kristianstad har nu presenterat sina löften inför valet den 9 september. Partiet har varit med och styrt kommunen under de senaste tolv åren och vill nu fortsätta ta makten under devisen "Fortsätt framåt Kristianstad".

– Kristianstad går bra just nu. Vi har varit rustade inför högkonjukturen. Företag kommer hit och det byggs bostäder. Det är viktigt att vi fortsätter utvecklas, säger Pierre Månsson (L), förstanamn på Liberalernas lista.

Skolan är ett av de områden som prioriteras. Lokalt står man bakom visionen om att skolan ska bli statlig och att betyg ska införas i lägre årskurser. Lokalt i Kristianstad vill de även införa åtgärder som ska leda till ett förbättrat resultat för eleverna.

– Fler ska lyckas med skolarbetet, särskilt inom grundskolan och gymnasiet. Där är läxarbetet en viktig del. Det är inte i alla familjer som det understöds hemma. Därför ska alla som vill kunna få hjälp med läxorna i skolan, säger Daniel Tejera (L)

Liberalerna vill också ha mer ordning och kräver därför att föräldrarna ska ta sitt ansvar. De vill införa ett avtal som ska leda till mindre stök i skolan.

– Föräldrar och familj har ansvar för att uppfostra barn, att de får rätt material med sig till skolan och att de äter frukost. Pedagogerna har ansvaret att utbilda. Skolledare ska kunna införa föräldrakontrakt där det behövs. Jag tror att det kan få upp ögonen för att en viss del av ansvaret ligger i familjen och en viss del i skolan, säger Daniel Tejera.

Äldreomsorgen står också högt upp på agendan. Det utlovas ingen mer bemanning, utan den ska anpassas utifrån behovet. Däremot vill Liberalerna ha fler bostäder för äldre.

– Antalet äldre fortsätter att öka och de behöver mer resurser. Vi behöver nya platser på äldreboenden och vill utöka med två trygghetsboenden, varav ett i Tollarp. Där får de nära till hemtjänst och service, säger Radovan Juverek (L).

Nya idrottsplatser lovas dessutom om Liberalerna vinner valet. De ska vara av den typ som finns i stadsområdet Vilan. Där kan man bland annat spela volleyboll, syssla med löpning eller styrketräning.

– Det har byggts flera uppskattade spontanidrottsplatser. Vi tycker att det behövs fler och lovar därför ytterligare två spontanidrottsplatser. En i Åhus och en i en annan av basorterna, säger Henny TIllberg (L).

Läs om fler om löftena i faktarutan.

Relaterade artiklar