LARMET: Din elräkning kan bli flera tusenlappar dyrare

. - Foto: Matilda Larsson

Så här bör du gå till väga för att undvika storsmällen vid nästa elräkning.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under i stort sett hela året har elpriset stigit uppåt. I somras rapporterade vi hur junipriset för el var det högsta på tio år, bland annat på grund av torkan.

– Att priset är så högt just nu beror på det torra vädret. Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Men det torra vädret betyder mindre vattenkraft och då stiger priserna, sade Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft i juni.

Redan då spådde man att det kunde röra sig om en rejäl prishöjning jämfört med förra året och att kostnaden för en medelstor villa med rörligt elpris, som betalade runt 600 kronor för sin el i juni förra året i år kunde tvingas betala över tusenlappen för samma månad.

För helåret 2018 räknade man att elräkningen kunde landa på upp till 7 000 kronor mer än 2017 för villaägare – för en industrianläggning handlar det om miljonbelopp.

Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå bekräftar nu sommarens farhågor.

– Elräkningen för en vanlig villaägare blir 3 000-4 000 kronor högre i vinter jämfört med förra vintern, säger Anna Carlén i Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar

Framförallt väntar en riktigt dyr räkning för dig som har kvartalsfaktura. Har du inte redan tecknat ett billigt fast elavtal är för sent nu, istället tipsar Anna Carlén om att ändra sitt beteende.

– Man kan duscha med varmvatten kortare stunder och bada lite mer sällan, och se över sin elförbrukning. Men framför allt se till att man har valt ett elavtal så man inte får ett tillsvidareavtal som är cirka 20 procent dyrare, säger hon till Dina Pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar