Läraren blev MS-sjuk – vill ge hopp till andra rullstolsburna

Läraren på C4-skolan i Kristianstad drabbades av MS och fick svårt med balansen. Nu bloggar han om tillgänglighet med inspiration för andra i rullstol.

delningar

Patrik Dahlbom från Kristianstad är välkänd för många som musiklärare på C4-skolan, dirigent samt konstnärlig ledare för Christianstad Symfoniker. För sju år sedan fick han diagnosen MS. Det är en sjukdom i det centrala nervsystemet som bland annat påverkar balansen och möjligheten att gå. Det ledde till att han i år behövde börja använda sig av rullstol och scooter för att ta sig fram.

– Jag blev allt mer vinglig när jag gick, nu är jag glad över att ha hjulen. Scootern är väldigt bra när jag ska ta mig runt i stan för att handla eller när jag ska gå ut med hunden, säger Patrik Dahlbom.

För att inspirera andra som hamnat i rullstol har han startat bloggen "Rollstol - Okej". Där skriver han bland annat om tillgängligheten på restauranger och offentliga platser i Kristianstad. Många av dem får goda betyg.

– Jag vill göra det bästa möjliga efter att ha hamnat i denna situationen. Med bloggen kan jag visa att det är möjligt att det är besöka konserter eller restauranger, att det inte behöver vara så krångligt. Jag försöker se det positiva, för mig finns det inga hinder, säger Patrik Dahlbom.

I Kristianstad har Kulturkvarteret, Teatern, Naturum, galleria Boulevard och flera av restaurangerna hittills fått ett besök. Det som har undersökts är bland annat ifall det finns ramp för att ta sig in och ifall det finns handikappanpassade toaletter.

– Bara det finns en tröskel så kan det ställa till besvär. Ett trappsteg så kommer jag inte in utan hjälp. På Kulturkvarteret fungerade det hur bra som helst och där kunde personalen också hjälpa en, säger Patrik Dahlbom.

På Mallorca fanns det rullstolar där man blev körd ner i havet.

Ett av hans stora intressen är att resa och även det har visat sig vara lyckat, men lite vilja bakom. Barcelona är en stad som får stort beröm. De byggde om stora delar av staden i samband med olympiska spelen, vilket gör att den nu har en hög tillgänglighet.

Den senaste resan under sommaren gick till Spanien där det också visade sig finnas stora möjligheter att ta sig fram på hjul.

– Det känns viktigt för mig att kunna leva på som vanligt. På Mallorca hade de shoppingcenter där man kunde hyra scooter. Vid Porto Pollensa fanns också en rullstol som de kunde köra rakt ut i vattnet, så att man kunde bada i havet, säger Patrik Dahlbom.

I bloggen kommer han nu att fortsätta ge tips till rullstolsburna. Fler platser kommer att besökas efterhand. Här kan du läsa Patriks blogg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar