Laddar

Lärare på Wendesgymnasiet prisad

Svenska Akademins svensklärarpris 2017 gick till Jenny Edvardsson, lärare på Wendesgymnasiet. ”Jag lever lite som på moln och har inte riktigt förstått det”, säger vinnaren.

delningar

I 30 års tid har Svenska Akademin delat ut det prestigefyllda svensklärarpriset, vilket enligt egen utsago ”tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

En av årets fyra vinnare blev Jenny Edvardsson, som är lärare i svenska och historia på Wendesgymnasiet.

– Det känns ju jätteroligt. Det är jättehedrande att ha fått det här priset från Svenska Akademin. Jag lever lite som på moln och har inte riktigt förstått det. Det är häftigt, säger Jenny Edvardsson när 24Kristianstad når henne.

Bakgrunden till vinsten är att Jenny Edvardsson blivit nominerad – dock vet hon inte av vem – varefter en jurygrupp i Svenska Akademin utsett henne till vinnare. Priset är någonting som har stor betydelse för Wendesläraren, som menar att det även fungerar som en morot för fortsättningen.

– För mig betyder det jättemycket. Det är en bekräftelse på det jobb man gör, att andra uppskattar det. Det blir också en morot att utveckla undervisningen ännu mer – att hitta ännu bättre arbetssätt och modeller, för att än fler elever ska lyckas bättre. Så det är väldigt sporrande och hedrande. På nåt sätt är det ju ett kvitto att ens jobb är bra, säger 2017 års vinnare.

Sedan tidigare har Jenny Edvardsson kommit på andraplats i Guldäpplet 2015, vilket delas ut till lärare som med hjälp av IT i undervisning har förnyat lärandet.