Laddar

Landslagscyklisten Hanna Nilsson: ”lite av ett genombrottsår”

Den 25-åriga cyklisten Hanna Nilsson från Kristianstad är mitt uppe säsongen som utvecklats till hennes genombrottsår. Nyligen kom hon hem från tävlingar i Italien och Frankrike där hon var med i toppen. 24kristianstad träffade henne under den 10-dagars långa semestern i Sverige.

delningar

I en lägenhet på Sommarlust i Kristianstad besöker vi Hanna Nilsson. En tjej med fötterna på jorden, men med ett stort fokus på att nå sina mål som cyklist. En sport hon varit aktiv inom i 15 år. Och det hela började som för många andra. Hon tog efter en av sina föräldrar.

– Min pappa började cykla när jag var 10 år. Läkarna sa att han behövde röra mer på sig, och då hängde jag med ut. Jag tyckte antagligen att det var roligt direkt då jag aldrig funderat på att sluta.

Detta trots att sporter som redskapsgymnastik, friidrott och tennis lockade, kunde det inte mäta sig med glädjen hon kände på cykeln. Något som håller i än idag. Men det var inför gymnasievalet som den första riktiga satsningen gjordes. Detta då hon valde att gå på ett cykelgymnasium i Vansbro, en liten by i Dalarna. En flytt som inte var helt lätt, men som formade henne till den personen hon är idag.

– Det var lite skakigt i början när man blev lämnad själv utan sina föräldrar i de djupa skogarna i Dalarna. Man kan säga att jag fick gå den hårda skolan då jag fick ta hand om allting själv och göra alla sysslor så som att städa och tvätta. Nu i efterhand är jag dock glad att jag fick den erfarenheten tidigt i livet.

Efter tre år i Dalarna var det dags att ta karriären till nästa nivå. Efter att ha spenderat alla ungdomsår hos Kristianstad Cykelklubb, representerade hon Staffanstorps Cykelklubb under ett par säsonger. När sedan Åhus CK startades valde hon direkt att återvända till sin hemstad.

– Jag kände att jag ville hem och köra för ett lokalt lag igen. Då passade Åhus av anledningen att de hade en bra fungerande verksamhet.

Som svensk cyklist måste du alltid vara skriven i en förening i Sverige, men det hindrar inte dig från att representera utländska lag. Ett steg som Hanna Nilsson inte var rädd för att ta.

Inför säsongen 2014 skrev hon på för det belgiska laget Autoglas Wetteren, ett lag som inte var ett proffslag utan det blev hennes utländska klubblag. I vilket fall var det ett stort steg i karriären.

– Jag åkte dit för att jag ville bli en så bra cyklist som möjligt och få så bra förutsättningar som möjligt till det.

Dock kom möjligheten inför säsongen 2016 då ett proffslaget var intresserad av att ha henne i sitt lag. Hon nappade direkt och skrev på ett kontrakt med Lensworld-Zannata-Etixx Cycling Team. Ett av 30 proffslag runtom i Europa. Senare visade det sig att hon bara skulle stanna där en säsong. En säsong som var präglad av motgångar.

– Jag hade en jobbig säsong där då jag var skadad i knät och missade fyra månader av tävlingar på grund av det. Så det gick inte riktigt som planerat.

Trots det skadefyllda året skulle ett erbjudande dyka upp i november som hon inte tvekade länge på att tacka ja till. Den Slovenska proffsklubben BTC City Ljubljana hörde av sig trots den motiga säsongen och erbjöd henne ett-års kontrakt. En möjlighet Hanna Nilsson inte kunde tacka nej till då hon hört mycket positivt om klubben.

–  De är på samma nivå som mitt tidigare lag. De är Sloveniens enda lag och får väldigt mycket stöttning. De är en statsangelägenhet och man vill väldigt mycket med laget, sade hon till Kristianstadbladet när flytten blev klar i november förra året.

Beslutet skulle visa sig bli starten på hennes genombrottssäsong. Efter flera fina lopp i World Tour-deltävlingarna kom höjdpunkten när hon i juli fick chansen att köra Giro d´italia samt La Course. Dock kunde en start uteblivit då hon var med om en olycka strax innan loppen.

– Vårt lag i Slovenien håller i ett motionslopp, så vi i laget stod på startlinjen för att få ett bra träningspass och visa upp laget. När det var tre mil kvar till målet körde jag på en knöl i vägen och flög av cykeln. Jag slog i huvudet, men som tur var hade jag inte brutit någonting. Dock fick jag stanna kvar på sjukhuset till dagen efter för att se att allt var bra med nacken och huvudet.

Just då kände hon att det inte var någon fara. Men med facit i hand påverkades hon mer av fallet än vad hon ville tro.

– Jag tillät inte mig själv att känna efter. Jag skulle snart delta i tävlingar som tillhör de största som finns inom sporten. Jag kunde inte missa dem.

Och det var just de tävlingarna hon längtat efter. Först ut var Giro d´italia. Ett etapplopp fördelat på tio dagar som sträcker sig genom hela Italien där man kör 100 till 140 kilometer om dagen. Efter tuffa lopp lyckades hon sluta på en 14:e plats. Några dagar senare var det dags för La Course som körs i Frankrike, även det en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen. Detta trots att man kan ifrågasätta varför damerna enbart har en delsträcka på en dag som tävling, medan herrarna kör en tre veckor lång Tour. Men nog om det, hon lyckades ta en 10:e placering. Något som inte många hade trott inför säsongen.

– Det skulle väl vara min tränare som hade trott att det var möjligt.

Topplaceringen var ett faktum och Hanna Nilsson är numera ett namn att räkna bland topplaceringarna. Och genom den fina prestationen har hon nu blivit uttagen att representera Sverige under EM i Danmark nästa vecka. Där ska hon köra ett linjelopp, alltså ett lopp med gemensam start. Men i mästerskapet är det laget för ”jaget” som är hennes inställning.

– Jag åker inte för mitt egna resultat. Den banan passar mig inte alls då den är väldigt platt. Jag är bäst när det är mycket stigningar, framförallt när det är klättringar uppför. Men banan passar andra cyklister i laget så jag kör för att hjälpa dem till bra placeringar.

Det som kan vara det mest imponerande med Hanna Nilsson är hennes målmedvetenhet. De flesta hade nog inte klarat av pressen att bo utomlands i nio månader, för att träna och tävla. Samtidigt som bland annat pojkvännen finns kvar i Sverige. Men för henne har det inte varit något större problem.

– Jag är ju hemma ibland och han brukar åka ner en gång om året för att hälsa på. Ibland går det en månad och ibland tre innan vi ses, så man får passa på att njuta av stunden när vi är med varandra. men det blir mycket Skype, det kan jag säga.

Trots den långa tiden som kan gå mellan att de träffas, har det aldrig funnits tankar på att ge upp.

– Nej jag har aldrig tänkt den tanken. Sen blir det mycket lättare då jag också håller på med cykling, fast på motionärs-nivå, berättar pojkvännen Glenn Nilsson, som till vardags jobbar som snickare i Malmö där han är bosatt.

En kontrast mot flickvännens jobb som proffscyklist. Trots kontraktet med laget i Slovenien, och deltagandet i de stora tävlingarna, är det ingen glamourös sport att hålla på med rent ekonomiskt. Utöver sin fasta lön från laget får de prispengar för varje lopp de kör. Pengarna man tjänar in delas dock upp mellan lagmedlemmarna, även om det inte handlar om några stora summor.

– När jag slutade på tionde plats förra veckan i Frankrike fick jag 200 Euro. Det är inte så att vi har det särskilt lyxigt. Det laget som vann Giro d´italia vann ungefär 6000 Euro för tio dagars hårt slit. Om man jämför med de som vann herrarnas Tour de France fick det laget 700 000 Euro, berättar Hanna Nilsson.

Det pågår ständigt en debatt om hur klyftan ska minska mellan herrar och damer inom cyklingen. Vissa tävlingar har dock tagit ett stort steg i rätt riktning.

– En del tävlingar har tagit sig i kragen och jämnat ut prispengarna. Men det är faktiskt de större tävlingarna, tillexempel de jag nyss kört, som släpar efter och inte ändrar det.

Detta är en av många tankar hon har inom sporten, men även allmänt. Därför valde hon för några år sedan att skapa en blogg. Där kan hon skriva av sig om allt mellan himmel och jord efter tävlingar.

– Om jag gjort ett dåligt lopp och hamnat på en dålig placering, då ser folk bara resultatet eftersom man inte kan läsa om loppet någonstans. På hemsidan kan jag därför ge folk en uppfattning om loppet, om det hänt något som orsakat placering eller liknande. Sen vet jag att en del vill följa mig och då är det ett bra sätt att berätta för alla hur jag har det och vad jag gör.

Blickar hon in i framtiden är det OS i Tokyo 2020 som är det stora målet. Förhoppningsvis lyckas hon kvala in till ännu ett stort mästerskap, och kanske till och med hamna i toppen. Vem vet vilken väg karriären tar?

Under tidigare mästerskap hon kört har hon inte varit att räkna med i toppen. Då har hon i första hand hjälpt storstjärnan Emma Johansson som numera har slutat till topplaceringar.

Nu är frågan vem som tar över platsen som Sveriges cykeldrottning. Just nu finns det ingen svar, men en sak är säker. Hanna Nilsson har alla förutsättningar för att lyckas med det.

Relaterade artiklar