Landslaget besöker Kristianstad inför VM: "Blir jätteroligt"

Ska spela boule tillsammans med handbollsspelare från IFK Kristianstad.

delningar

Den 13 till 14 april får Kristianstad finbesök när både damernas och herrarnas boulelandslag samlas i staden. De ska besöka och träna i Galleria Boulevard där klubben Wendes Pétanque Club, WPC, har boulehall. Därefter reser landslaget vidare till Spanien för att spela VM den 2 maj till 5 maj.

– Deras upptaktsträff blir här i Kristianstad. Det tycker vi är jättekul, säger Yngve Hoff, eldsjäl och kassör i WPC.

Förutom att landslaget själva ska spela kommer det även bli en extra twist på besöket. Boulelandslaget ska under lördag eftermiddag den 13 april nämligen spela boule tillsammans med fyra handbollsspelare från IFK Kristianstad. Det bestämdes i ett samarbete mellan Yngve Hoff och Emil Nilsson, som är boulelandslagets ledare, samt Emil Nilssons bror Adam Tell från IFK Handboll.

Hur tror du att handbollsspelarna kommer prestera i boule?

– Det är det som blir jätteroligt att se. De har bollsinne, men det är två helt olika saker, säger Yngve Hoff.

Eventet drar i gång den 13 april vid klockan 10.00 på förmiddagen inne i gallerian. På eftermiddagen vid klockan 14.00 sammansluter handbollsspelarna. Det är som vanligt öppet för allmänheten.

– På söndagen har vi bokat hallen till dem också och om det är fint väder kanske de tränar vid Tivoliparken, säger Yngve Hoff.

I VM ska landslaget tävla i klasserna singel, dubbel ,trippel, precisionsskytte samt mix.

Varför blir det i just Kristianstad som de har sin upptakt inför VM?

– Emil Nilsson har alltid spelat i Tivoliparken. Han trivs med vårt upplägg och miljön här. Parken ligger nära hotell och är inte så avsides. Allmänheten kommer kunna se hur landslaget spelar och de kan nog även få en liten pratstund med dem, för de är mycket öppna. De spelarna tycker bara om när det är folk och tittar, för många andra gånger spelar de inte lika öppet, berättar Yngve Hoff.

Det görs just nu flera satsningar på boule i Kristianstad och de arbetar bland annat med ungdomsverksamhet. Under torsdagen ska Yngve Hoff visa upp boule på Tivoliparken i samarbete med Skåneidrotten. Samma dag kommer en idrottskonsulent från Bouleförbundet Stockholm för att se hur de jobbar.

– Det är mycket på gång med att föryngra boulen, men vi arbetar även för de lite äldre. Här i Kristianstad är boule så offentlig, men den blir gärna undanskuffad på ett industriområde. Vi vill ha det i centrum. Nu till sommaren har vi på gång att bygga bana inne i Kristianstad, vid Café Miró - Regionmuseet Kristianstads innegård. Det är en jättefin innegård med fransk stämning, berättar Yngve Hoff.

Foto: Privat

Wendes Pétanque Club, WPC, jobbar även med Boulens Dag den 7 juni. Därefter blir det aktiviteter i Tivoliparken efter Ramadan, för att visa upp sporten. Dessutom blir det C4-läger veckan innan och efter midsommar i samarbete med kommunen.

– Vi driver ju vår boulehall i Galleria Boulevard och så har vi även den stora tävlingen i Tivoliparken varje år i augusti. I år blir det den 9 till 11 augusti, så vi har mycket att göra under våren och sommaren. Det kommer stora spelare varje år till den tävlingen så man känner dem rätt bra nu.

Slutligen, hur tror du att boulelandslaget kommer klara sig i VM i maj?

– De har blivit bättre och bättre. Frankrike dominerar sedan länge, för där är boule jättestort. Men Sverige kan nog ta medalj precis som de har gjort innan, säger Yngve Hoff.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar