Laddar

Läkaren utredde aldrig sjukdomen – kritiseras efter att patienten avlidit

Läkarna utredde aldrig en misstänkt sjukdom. Enligt Inspektionen för vård och omsorg kan patienten ha lidit.

delningar

År 2015 besökte en kvinna Centralsjukhuset i Kristianstad. Hon skulle utredas för sjukdomen ALS, en nervsjukdom som gör att de celler som styr kroppens muskler bryts ner. Proverna visade inga tecken på ALS och därför skickades patienten vidare till en vårdcentral för fortsatt utredning.

Året efter blev hon sängliggande och togs in på sjukhuset för vård. Hon kunde inte svälja, utan skulle istället sondmatas. Någon bromsmedicin för ALS kunde kvinnan inte ta eftersom att läkarna inte hade ställt någon diagnos.

Samma år somnade kvinnan in på sjukhuset. Efter hennes död har de anhöriga valt att anmäla händelsen. Det har nämligen visat sig vid en av provtagningarna att kvinnan hade symtom på ALS, men att det aldrig gjordes någon vidare utredning.

Det innebär att hon inte heller fick den hjälp hon kunde behövt. ”Mitt syfte är att är att hindra att liknande händelser inträffar på nytt”, står det i anmälan från en av de anhöriga.

Händelsen har nu blivit utredd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De kan konstatera att patienten hade symptom som visar att hon led av ALS, men att det aldrig ställdes någon diagnos. Kvinnan hade bland annat svårt att svälja och att prata.

Ärendet kommer nu att avslutas. I sitt beslut skriver de att det var en brist att inte följa upp de symptom som patienten visade vid den första undersökning år 2015. Bristen på vård året efter kan dessutom ha inneburit att kvinnan har lidit.

Relaterade artiklar