Laddar

Lagkamraterna möter varandra: ”Kul och spännande”

I kväll ställs IFK Kristianstad-profilerna mot varandra. ”Det blir kul och spännande men samtidigt tufft”, säger Olafur Gudmundsson.

delningar

Kvällens EM-premiär mellan Sverige och Island blir även en match mellan flera stycken kompisar och lagkamrater på klubbnivå. En stark IFK Kristianstad-koppling finns naturligtvis också.

Medan Albin Lagergren och Philip Henningsson är IFK-representanter i blågult återfinns Arnar Freyr Arnarsson och Olafur Gudmundsson på andra sidan i premiären, då IFK-duon är en del av den isländska EM-truppen.

– Det är bara spännande. Vi möter Sverige i första och det är extra kul. Man känner igen många av spelarna, då man har spelat med några och mött rätt många. Det blir kul och spännande men samtidigt tufft, säger IFK Kristianstad-kaptenen Olafur Gudmundsson inför mötet med Sverige.

Hur ska det bli att möta lagkamraterna från IFK? – Det är kanske lite konstigt när man kollar på video innan matchen, men när det väl sen drar igång tänker man inte så mycket på det. Då är det bara handboll. Man får kolla på laget istället för individuellt och märker man att nåt fungerar bra så fortsätter man med det. Att det är mina kompisar spelar inte så stor roll. Det är bara en handbollsmatch.

Då mittnian spelat med eller mot en stor del av den svenska truppen faller det sig naturligt att han bidrar med information, för att Island ska kunna besegra Sverige.

– Vi mötte Sverige i två matcher på Island för inte så länge sen. Så vi har kollat dem och kollat matcherna mot Ungern. Vi har rätt bra koll och det är det vi kollar på som mest spelar roll. Men om jag, Arnar eller vem som helst har extra tips får man diskutera med förbundskaptenen. Det är några som spelat med varandra i Tyskland också. Så vi delar information om vi vet nånting, absolut.

Medan Sverige EM-genrepat med att besegra och kryssa mot Ungern har det varit desto tuffare för Island. Uppladdningen avslutades nämligen med en storförlust mot regerande Europamästarna Tyskland.

– Vi hade det tufft. Fick inte till något försvar och var sega. Det var ingen bra handboll och vi hade mycket att jobba på. Men nu har vi haft en vecka och mycket träningar att fila på det vi ville. Det gjorde vi till och med på träningen i dag (läs i går). När det nu drar igång står det 0-0 och alla har lika många poäng. Vi fick lära oss att det inte var bra mot Tyskland men tänker att det inte har så mycket betydelse. Det var en träningsmatch och den räknas inte, men vi vill spela bättre.

Även om Olafur Gudmundsson är medveten om att Island hamnat i en tung grupp – med ett Sverige på uppgång, hemmanationen Kroatien och ett högst kompetent Serbien – är målsättningen solklar för Island.

– Vi ska komma vidare från gruppen. Det är vår första målsättning. Så enkelt är det. Men det är lättare sagt än gjort. Därför får vi börja redan i morgon (läs i dag) med att plocka poäng. Vi får se hur det går och vilken väg vi tar, men det är vår första målsättning.

Matchen mellan Sverige-Island har avkast klockan 18:15 i kväll.

IFK Kristianstad-bekantingar i EM 2018: Sverige: Albin Lagergren (2013-), Fredric Pettersson (2013-2016), Jerry Tollbring (2014-2017) och Philip Henningsson (2016-). Island: Arnar Freyr Arnarsson (2016-) och Olafur Gudmundsson (2012-2014 & 2015-). Norge: Christian O´Sullivan (2014-2016), Joakim Hykkerud (2011-2012) och Kristian Björnsen (2014-2016). Ungern: Iman Jamali (2015-2016).

Även Nebojsa Simic (Montenegro) var uttagen men fick enligt Handbollskanalen lämna återbud efter skada. Tim Sörensen (Danmark) fick på onsdagen beskedet att han får lämna den danska truppen.