Laddar

Kvinna avled efter operation på Centralsjukhuset

En 70-årig kvinna avled efter en operation på Centralsjukhuset i Kristianstad. Händelsen är nu anmäld enligt Lex Maria och ska utredas internt.

delningar

Kvinnan som är i 70-årsåldern hade fått en höftfraktur och fick därför föras till Centralsjukhuset i Kristianstad för en operation. Det skedde i januari månad. Hon genomgick först en röntgen, men personalen hade missat att kvinnan samtidigt hade behov av syrgas för sin KOL. Det vill säga en lungsjukdom som gör det svårare att andas.  När patienten ska hämtas upp efter undersökningen finner personalen henne helt blå i ansiktet och inser att hennes syrgastub varit avstängd under undersökningen

Patienten fick vårdas på intensiven i några dygn efter händelsen innan hon kunde genomgå den höftoperation som hon behövde. Men något dygn efter operationen dör kvinnan i av hjärtstillestånd Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria, men ännu vet sjukhuset inte vad hjärtstilleståndet beror på.

– Så vitt vi kan se finns ingen koppling mellan att hon inte fick syrgas och att hon dog, men det är alldeles för tidigt för mig att svara på frågan vad som hänt. Man kan alltid befara att det händer något i övergångarna i sjukvården. Det är där riskerna finns, men vi vill inte att det här ska hända alls,, säger chefläkare Sergio Padoan till Kristianstadsbladet.

Tre olika utredningar kommer nu att genomföras på sjukhuset. Det uppges ta ett flertal månader för att få ett svar med förslag på åtgärder.

Relaterade artiklar