Kulturtips: Fem museum att besöka i dag

Här är en lista över spännande museum att besöka i dag.

delningar

Konstinstallationen Ball cloud

Jeanette Gostomski som går under namnet Space by Jeanette skapar kreativa miljöer. Platsspecificerade installationer. Jeanette har designat allt från Biografsalongen Art Deco i Malmö, miljöer för SVT, Malmö Konsert hus utomhus och i foajéerna. Malmö stad och Region Skåne både utomhus och inomhus. Skapat installationer för String AB på Form Design Center Designat Iittala lägenhet för bloggare och press ovanpå Iittala butiken i Stockholm och mycket mycket mer. Jeanette är intresserad av rummet mellan husen. Ibland bortglömda vrår. Som får oss att lyfta blicken och titta upp eller upptäcka vinklar och platser som vi normalt går omärkt förbi. Ball cloud är en hommage till de vackra våtmarker Vattenriket som både är en tillgång och ett hot.

Plats: Hesslegatan

Freckles

Freckles är en ny serie fotografier av den brittiska fotografen Brock Elbank, sedan tidigare känd i Kristianstad för sin utställning Beard. Elbank’s porträttarbete firar människors mångfald, individualismen och deras unika skönhet.

Plats: Regionmuseet

Varm saft – Ingela Ihrman

I sommarens utställning Varm saft ställer Ingela Ihrman frågor om vilken betydelse växter och djur har i våra liv. Ihrman utgår från ett etnobiologiskt perspektiv, dvs. att ”naturen i sig” inte intresserar henne, utan snarare hur människan använder och uppfattar naturen. Hennes konst rör sig fritt mellan performance, installationer och skrivande. Och i den innehållsrika utställningen möts besökaren bl a. av en filmfestival, en panflöjtsorkester, djurkostymer och en hårig jättebjörnloka. Ingela Ihrman intresserar sig för hur människan samspelar med andra arter, vår syn och vårt förhållningssätt till naturen. Hon iscensätter händelser genom att ta på sig egentillverkade växt- och djurkostymer för att ställa frågor kring vilken social betydelse djur och växter har.

Plats: Kristianstads konsthall

Odla drickbart

I alla tider har vi odlat för vårt husbehov, ibland mat och ibland som smaksättning på drycker. Odla drickbart berättar om kopplingen mellan drycker och växter, men även om vad odlingen betyder för människor. Med eller utan alkohol blir drycker bättre om de kryddas av något som växt. Kanske har ni provat att göra saft av några spännande bär eller så har ni testat att krydda brännvinet med något oväntat. Regionmuseet Kristianstad vill i denna utställningen, hämtad från Spritmuseum, visa på vad och hur det går att odla hemma i trädgården. 

Plats: Regionmuseet

Figuriner

Efter många år i finkulturens skamvrå har figurinen blivit inne igen. Kulturjournalisten Dennis Dahlqvist visar sin samling av finkulturellt kitsch. Under de senaste åren har figurinen gjort en minst sagt överraskande comeback i kulturens finrum efter halvt sekel skamvrån. Under de senaste åren har flera utställningar haft figuriner som teman bland annat Per B Sundbergs uppmärksammade utställning på konstgalleriet Andrehn-Schiptjenko. Detta samtidigt som fler och fler börjat samla på figuriner. Här visar Dennis Dahlqvist delar av sin samling. Dennis Dahlqvist är konst- och arkitekturkritiker på SVTs Kulturnyheterna. Han har även drivit galleri och varit lektor på Beckmans designhögskola och Konstfack.

Plats: Åhus Musem

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar