Laddar

Krossat glas och knivar i sandlådorna – så sätter de stopp för gängen

Förskolorna i Näsby har under flera år drabbats av skadegörelse och inbrott. Så här sätter kommunen stopp för brottsligheten.

delningar

Under flera år har förskolorna i stadsdelen Näsby i Kristianstad drabbats av skadegörelse. Det eskalerade under nyårshelgen då det krossades fönster både på Näsbyvillans och Näsbygårdens förskola.

Polisen misstänkte ett inbrott och satte in både en helikopter och flera patruller med bil. Problemen med både skadegörelse och nedskräpning har varit återkommande.

– Det har även funnits sandlådor där knivar har varit nedgrävda, som man vill gömma för polisen. Man har hittat krossade glasflaskor som grävts ner med syfte att skada. De har till och med bajsat i sandlådorna, säger Mats Dragg, administrativ chef i skolområde norra.

De som misstänks ha utfört en stor del av skadegörelsen är barn och unga. Trångboddheten kan ha gjort att de söker platser utanför bostaden att vistas på och då är skärmtaken vid förskolorna en plats dit de söker sig till. Under de senaste åren har man upptäckt hur de kissat på dörrar och förstört byggnaderna.

Därför har kommunen tagit beslut att sätta in flera åtgärder som ska stoppa brottsligheten. Runt flera av förskolorna är det staket och tillträdesförbud. Endast elever, personal och föräldrar får vistas där.

– Ifall någon bryter mot det så blir det olaga intrång. Med hjälp av övervakningskameror kan man då enklare identifiera dem och dela ut dagsböter. Eleverna och lärarna tycker att det är bra med kameror för det ger en ökad trygghet, säger Mats Dragg.

Hjälper det att sätta upp övervakningskameror? – Om de maskerar sig så är det svårt att identifiera vilka de är, men det är inte omöjligt. Då kan vi kalla hit föräldrarna och de kan bli skadeståndsskyldiga ifall deras barn exempelvis har krossat en ruta.

– Detta är inte det enda vi gör. Många elever tar hem sina datorer och de få som är kvar låses in i säkerhetsskåp. Vi har också satt upp en del okrossbar glas, säger Mats Dragg.

Sedan tidigare har politikerna tagit fram en lista på vilka åtgärder de kan vidta ifall skolor och förskolor utsätts för exempelvis skadegörelse. Väktare och kameror är två av punkterna. För att sätta upp staket krävs det ett politisk beslut. Den listan kan du läsa här.

Relaterade artiklar