Kritiserad skatt blir snart verklighet: ”Obegripligt”

Klas Elm, vd på Elektronikbranschen. Foton: Elektronikbranschen, Dennis Johansson.

Den nuvarande skatten kommer att utvidgas och börja gälla på fler produkter i framtiden.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I dag finns en skatt på kemikalier i viss elektronik – den så kallade kemikalieskatten.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att även införa en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor som en del av januariavtalet.

Syftet är att minska miljö- och hälsofarliga ämnen från kläder och skor.

Utredningen som tillsätts ska nu undersöka hur en sådan skatt kan utformas. Uppdraget ska redovisas senast 1 april 2020.

– Att få bort gifter ur vår vardag är något som den här regeringen prioriterar. Därför är det också rimligt att det ska kosta mer att förorena, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

Detta ligger i linje med 73-punktsprogrammet som regeringen kommit överens om med Centerpartiet och Liberalerna. Beslutet omfattar dock inte en analys och översyn av befintlig kemikalieskatt.

– Det är obegripligt att regeringen inte samtidigt passar på att analysera effekterna av dagens kemikalieskatt, när man beslutar om att den ska breddas, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen i ett pressmeddelande.

Kritiken mot dagens skatt har varit massiv, menar Elektronikbranschen. Den anses vara ineffektiv, administrativt krånglig, inte ge någon klimat- eller hälsonytta, knappt lönsam samt skada svensk handel.

– Förutom skattens varande i sig, är vår största invändning att den inte är konkurrensneutral. Utformningen av dagens skatt är en kraftig hävstång för utländsk e-handel och missgynnar svenska handlare, säger Klas Elm.

Regeringen skriver i utredningsdirektiven rörande kemikalieskatten på kläder och skor att ”konsumenters köp direkt från utländska säljare både inom och utanför EU ska hanteras, med ambitionen att även utländska säljare ska omfattas av skatteuttaget”.

– Regeringen vill att kemikalieskatt på kläder och skor ska omfatta privatimport, men inte när det gäller hemelektronik. Tror regeringen att det är svårare att transportera mobiltelefoner och surfplattor än sneakers och vinterjackor, avslutar Klas Elm.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar