Laddar

Kritik mot Skånetrafiken: ”En säkerhetsrisk”

Stadsbussarna till och från högskolan fylls till bredden. ”Det är en säkerhetsrisk”, säger en student.

delningar

Charline Bou Obeid, 23, är en av tusentals studenter på Högskolan Kristianstad. Likt för många andra som pendlar till studierna tar hon stadsbuss 4 från stationen till skolan. En buss som vid morgon- och eftermiddagsturerna är överfull dag efter dag.

I tisdags tröttnade till slut Charline Bou Obeid och uttryckte sin ilska över situationen i ett Facebook-inlägg på Skånetrafikens sida.

– Alla kommer ju samtidigt till Kristianstad och möts från alla olika håll, för att ta bussarna ut till högskolan. Där är så proppat i dessa bussarna att man inte kan röra på sig. De trycker in så mycket folk att man till slut står med ansikte mot ansikte, säger Charline Bou Obeid och fortsätter:

– Sen står busschaufförerna och skriker att vi ska trycka oss längre in. Någon gång har vi fått skrika tillbaka att det verkligen inte går längre bak eller trycka in fler. De vet att det är då det är som mest folk och ändå sätter de bara in en eller två bussar. Det funkar inte.

Enligt Skånetrafiken är överfulla bussar någonting som brukar uppstå vid terminsstart – men att de noggrant följer utvecklingen i Kristianstad.

– Man ser på hösten när skolorna börjar att det under en tid brukar vara rätt trångt ombord både på bussar och tåg. Sen när eleverna hittat sin avgång och sina tider brukar det sprida sig mer och mer under terminen, säger Emma Eriksson, affärschef vid Skånetrafiken, och fortsätter:

– Vi har en beredskap inför terminsstarten och följer upp hur det ser ut och om vi behöver sätta in mer resurser. Det följer vi upp varje vecka och utvärderar var förstärkningar ska sättas in. Men det tar ju ett tag in på terminen att hitta var förstärkningarna behövs också, så att de inte behöver flyttas runt varje dag.

Att bussarna trycker in så mycket folk som möjligt innebär dock inte enbart obehag för de som pendlar, utan är även förenat med fara.

– Det är en säkerhetsrisk. Det räcker ju med en liten sväng så hamnar alla på varandra. Det blir en klämrisk. Jag hade en klasskompis som åkte och nästan klämdes fast mellan dörrarna i bussen när de öppnades. Det är helt sinnessjukt. Men det värsta är väl att chaufförerna skriker att vi ska tränga oss längre in och att bussarna går för sent för att de ska trycka in så mycket folk, säger Charline Bou Obeid.

Problemet fanns där redan i våras, enligt Charline Bou Obeid. I takt med att alltfler studenter sökt sig till Högskolan Kristianstad i höst har dock problemet eskalerat.

– Denna terminen är det varje, varje morgon och varje eftermiddag för den delen också. Det säger jag utan att överdriva.

Redan i dag har Skånetrafiken dock satt in extra resurser i Kristianstad:

– Det finns ett antal förstärkningar uppemot högskolan redan i dag. Sen får vi se över om de inte räcker till eller om vi får indikationer på att det behövs förstärkningar och extra resurser vid vissa avgångar, säger Emma Eriksson.

Relaterade artiklar