Laddar

Kritik mot att Skåne blev utan myndighet

Oppositionen är kritiska till att ingen myndighet flyttas till Skåne.

delningar

Under onsdagsförmiddagen offentliggjorde regeringen de sju myndigheter som flyttas från Stockholm till andra delar av Sverige. Ingen av myndigheterna flyttades dock till Skåne, vilket fått oppositionspartierna att reagera.

– Skåne tycks inte vara intressant för regeringen. Vår landsända har några av Sveriges bästa förutsättningar för att myndigheter ska kunna anställa duktig personal men trots det läggs ingen myndighet här, säger Vä-politikern Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Skåne, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Skåne skulle kunna vara ett av Sveriges stora tillväxtcentrum. Först underskattar regeringen värdet av Öresundsintegrationen och nu läggs heller inga myndigheter här. Vi behöver ha en regering som ser Skånes potential

Även från moderat håll riktas kritik. Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot från Åhus, menar att regeringen överhuvudtaget inte ser nordöstra Skåne.

– Jag satt bänkad vid presskonferensen och höll tummarna för nordöstra Skåne. Men tyvärr tycks vi vara en vit fläck på regeringens karta, säger Malmer Stenergard i ett pressmeddelande.

Just Maria Malmer Stenergard har tidigare debatterat frågan gällande de statliga jobb som försvunnit från nordöstra Skåne och har nu skickat en ny fråga i ärendet, till civilminster Ardalan Shekarabi (S).

– Nordöstra Skåne har inte kompenserats för de statliga jobb som försvunnit och flyttat. Nu vill jag ha besked av civilministern när regeringen flyttar hit jobb igen.

Den sydligaste stad en myndighet flyttar till är Växjö.

Här är myndigheterna som flyttar från Stockholm: Myndigheten till Kulturanalys – Göteborg Polarforskningssekreteriatet – Luleå Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor – Växjö

Delar av svenska ESF-rådet, som förvaltar europeiska socialfonden – Gävle Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten – Katrineholm Delar av universitets- och högskolerådet – Visby Delar av Tillväxtverket – Östersund

Relaterade artiklar