Laddar

Kristianstadsmodellen: Miljonsystemet har fått skarp kritik i andra kommuner

Systemet Time Care som ingår i den nya Kristianstadsmodellen har fått skarp kritik i andra kommuner. Ansvariga tar dock systemet i försvar.

delningar

Som en del av Kristianstadsmodellen har det införts ett nytt system för kommunens anställda. Verktyget och modellen kallas för Time Care. Förra året kostade det Kristianstads kommun totalt 5,5 miljoner kronor. Av det gick 290 000 kronor till sms-meddelandet. Dessutom skickade bolaget Allocate Software en faktura på 740 000 kronor. De är moderbolaget till Time Care, baserat i Storbritannien.

Time Care används av cirka hälften av landets kommuner och landsting, men i Kristianstad har det fått omfattande kritik. Flera timmar per månad måste personalen inom omsorgen lägga ner för att ett fyra veckors-schema ska gå ihop. All planerad ledighet ska täckas upp med den ordinarie personalen istället för med timvikarier.

– Vi har inte haft något inflytande eller delaktighet. Man utnyttjar personalens goda vilja på ett fult sätt. Även tidigare har vi ställt upp och täckt upp för varandra, men med det nya systemet så blir man utnyttjad, har Bodil Liljekvist tidigare sagt till 24kristianstad.se.

 

8-gruppen som varit drivande i att få en bättre fungerande Kristianstadsmodell, har nu avslutat sitt arbete. I den ingick Bodil Liljekvist.

 

Systemet har väckt stor kritik i andra kommuner. Karlskrona är en av de platser som för cirka 1,5 år sedan införde det nya planeringsverktyget Time Care. Idén är att bättre anpassa resurserna på varje boende till det verkliga behovet.

För ett år sedan pratade Sydöstran med flera undersköterskor om systemet. Samtliga ville då vara anonyma. De vittnade om en ökad stress och svårt att veta när man får vara ledig.

–  Det var en del kritik i början när de var nytt med insändare och synpunkter från personalen. Men att genomföra det är en pågående process där vi hela tiden jobbar med att utvärdera. Det handlar om att ha rätt bemanning för brukarna och för att skapa en bra arbetsmiljö för personalen, säger Carina Bengs på Karlskrona kommun till 24kristianstad.se.

Liksom i Kristanstad har även Karlskrona ett fyra veckors-schema för personalen inom äldreomsorgen. Det har inte ändrats, trots en tidigare kritik mot att personalen inte kunnat planera sin egen ledighet. – Det har vi för att behovet går mycket upp och ner för våra brukare. Det är mycket som kan påverka behovet av bemanning, säger Carina Bengs.

En annan föregångskommun är Kalmar som införde Time Care för flera år sedan, med protester som följd. Den främsta kritiken handlare om resurspassen som även införts i Kristianstad. Kortfattat innebär det att de anställda med kort varsel får reda på när och var de ska jobba delar av sin arbetstid. Några fasta scheman finns alltså inte.

Liknande kritik har framförts även Borås under de de senaste månaderna. Flera insändare undertecknade av anonym omsorgspersonal, har publiceras i de lokala medierna under våren. En av dem skriver: ”Vi blev glada när delade turer försvann, men glädjen blev kortvarig då vi istället straffades med  jobb varannan helg. Ni väljer alltså att gå tillbaka till ett arbetssätt som ni redan vet sliter ut personalen.”

–  I början kom det synpunkter om att det skulle ha förstört personalens fritid och att de kände sig otrygga. En del vill inte göra sin resurstid på andra arbetsplatser än sin egen, men man måste anpassa sig efter var det finns ett behov. Grundfrågan med rätten till heltid är viktig, säger Helene Andersson på Borås kommun.

24kristianstad har även sökt representanter från Kalmar kommun utan resultat.

Relaterade artiklar