Laddar

Kristianstadsforskaren ska få dig att äta insekter

En forskare från Kristianstad ska driva ett projekt som ska få dig att äta insekter.

delningar

Att sälja insekter som livsmedel är än så länge inte tillåtet i Sverige. Däremot har de ändrat reglerna i vårt grannland Finland så att det där blir möjligt att föda upp och sälja olika typer av småkryp. En ändring kan också vara på väg i Sverige ifall Livsmedelsverket tar ett beslut.

Nu har livsmedelsprofessor Karin Wendin på Högskolan Kristianstad och hennes forskningsgrupp fått pengar för att undersöka ha man kan göra insekterna med aptitliga. Projektet ”Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess” får totalt 1,4 miljoner kronor av KK-stiftelsen och kommer att pågå under åren 2018-2019.

– Vi har bland annat jobbar med mjölmask som har en nötaktig smak. En del av min forskning handlar om att öka acceptansen att ha insekter som mat. Om tio år hoppas jag att min forskning kan ha bidragit till att vi är medvetna om vad vi äter och att vi kan ha insekter som vår föda, säger Karin Wendin i en film som högskolan lagt upp.

Det som forskarna främst kommer att fokusera på är hur insekterna kan tillagas och lagras. De kommer även att undersöka regelverket kring insekter som livsmedel. Kanske kan det i framtiden bidra till att fler människor kommer att äta olika typer av småkryp.

– Vi tar ett helhetsperspektiv och målet är att utveckla ny kunskap för att skapa kulinariska och attraktiva rätter med insekter som matlagningsingrediens, så att vi så småningom kan acceptera insekter som mat, säger Karin Wendin, i en artikel på högskolans hemsida.

De fyra forskare som är med i projektet är: Karin Wendin, Viktoria Olsson, Sarah Forsberg och Ingemar Jönsson. Även sex personer från näringslivet är med.

Relaterade artiklar