Laddar

Kristianstadsföretaget skriver historia

Som första svenska företag någonsin är AceIQ nominerade till innovationspriset. ”Det handlar om ett globalt erkännande”, säger VD:n Håkan Andersson.

delningar

Efter att ha arbetat med IT-lösningar åt företag i flera år valde Håkan Andersson och Max Lindqvist i januari 2011 att starta upp AceIQ. Kristianstadsföretaget har sedan dess varit en framgångssaga och har ända sedan starten satsat på lösningar inom Citrix – mjukvaruföretaget som satsar på en säker och flexibel mobil levererans av applikationer och information – och blev vid grundandet omedelbart en partner till just Citrix.

– Vi virtualiserar egentligen alla applikationer och gör de tillgängliga. Detta är basen i det vi håller på med men det är mycket, mycket annat i dag också, inom bland annat kommunikation och säkerhet, säger Håkan Andersson, VD på AceIQ.

Veckan innan julen står för dörren möter 24Kristianstad upp Håkan Andersson  i företagets högkvarter, i de norra delarna av Kristianstad. I det lilla konferensrummet, intill den pyntade julgranen, berättar grundaren om företaget.

Grunden i den dagliga verksamheten är att AceIQ i praktiken levererar ut en central desktop till kunderna. Genom den kan de därefter nå samtliga resurser och applikationer oavsett vilken plattform de använder.

– Det är mycket runt om att optimera tillgången till applikationer och tjänster, men även upplevelsen, berättar VD:n efter att på en whiteboard ha illustrerat hur företaget arbetar.

 

Håkan Andersson är medgrundare av företaget.

I dag har AceIQ 15 stycken anställda och kontor i såväl Kristianstad som Stockholm. Kundkretsen uppgår till dryga 200. Företag världen runt har vänt sig till Kristianstadsföretaget, där den största kunden i dag har 250 000 anställda.

– Vårt fokus är att jobba med de här lösningarna helt enkelt. För det här är lösningar som alla verksamheter har behov av, säger Håkan Andersson.

Det var dock först i höstas som det stora erkännandet kom. Företaget skrev då historia genom att bli det första svenska företaget att utses till finalist i Citrix Innovation Award for Partners. Sedan 2014 har mjukvaruföretaget prisat lösningar som deras partners kommit fram till – och vid 2018 års prisutdelning är AceIQ en av de tre kvarvarande företagen.

– Det är på det viset att Citrix i USA har tyckt att en av lösningarna vi gjort för en av våra kunder, i detta fallet kunden Malux med huvudkontor uppe i Örnsköldsvik, är en av världens tre mest innovativa lösningar inom just Citrix.

– För våran del är det ganska stort. Jag kan utan tvekan säga att det är det största som hänt i min eller vår karriär. För det handlar om ett globalt erkännande. Ett litet Kristianstadsföretag som får ett stort globalt erkännande, det är alltid kul, berättar en påtagligt nöjd Håkan Andersson.

Citrix har numera tusentals partners världen över, bara i Sverige finns det cirka 110 stycken, där företagen i en nomineringsprocess fått skicka in sin mest innovativa lösning. En jury har därefter valt ut tre stycken finalister. Åt Malux berättar Håkan Andersson att de arbetat fram en egen molntjänst.

– Det som är speciellt och unikt med den här lösningen är att vi verkligen tagit allting de har och flyttat ut i en så kallad molnlösning. Det innebär att allting, från alla applikationer som snurrar i PC:s till hela hanteringen av mobiltelefoner och så vidare med deras appar, ligger utlagt i molnet. Det är ganska unikt att man gör en total förflyttning och de har gjort i praktiken allting i ett steg.

 

AceIQ är nominerade till Citrix Innovational Award for Partners.

Att AceIQ sedan tidigare besitter stora kunskaper inom Citrix är ingen hemlighet. Partnerskapen med Citrix finns på olika nivåer och Kristianstadsföretaget har det mest eftertraktansvärda. Som ett av blott två företag i Sverige är man Platinium Partner. Företaget var för tre år sedan nämligen först i Norden med att klara av de specialistcertifieringar Citrix infört, och kan sedan dess kalla sig just Platinium Partner.

Trots de bevisade kunskaperna inom IT-lösningar kunde inte Håkan Andersson tro sina ögon när han den där lördagsmorgonen öppnade upp mejlen och såg att företaget nominerats till innovationspriset.

– Helt ärligt trodde jag knappt det var sant, faktiskt. Jag har ändå hållit på med detta sen 1997 och att få ett sånt stort globalt erkännande för nånting man gjort, det är nästan obeskrivligt. Det är oroligt kul. Helt ärligt oavsett om vi kniper förstaplatsen eller kommer tvåa eller trea så har vi redan vunnit egentligen, för det är ett sånt erkännande.

Framgångsreceptet? Det lyder enligt Håkan Andersson så här:

– Vi är otroligt enkla människor. För oss så handlar det inte om att vara individualist. Utan om att se styrkan i laget hela tiden. För det finns ingen människa som kan allting. Men om vi samlar resurserna och tar nytta av varandra, så lyckas man med rätt mycket mer och där är vi riktigt duktiga.

Relaterade artiklar