Laddar

Kristianstadsföretag drabbat i stor bedrägerihärva

Fyra män från södra Sverige får nu sitt straff efter en omfattande bedrägerihärva. Ett företag från Kristianstad tillhör de drabbade.

delningar

Fyra män hemmahörande i Skåne och Blekinge har under sommaren genomfört omfattande bedrägerier mot ett flertal företag i landet. Två av dem döms nu i Uppsala tingsrätt till fängelse, som mest i två år och nio månader. De två andra får en villkorlig dom samt skyddstillsyn efter att ha stått inför rätta misstänkta för grovt bedrägeri.

I domen beskrivs hur männen har gått till väga för att lura ett flertal företag. Ett av dessa är Rinkaby Rör med säte i Åhus. De resterande är telebolagen Hi3g (Tre), Telenor, Tele2 och Teliasonera.

Först har männen tagit reda på så mycket de kan om bolaget. De har dokumenterat vilka företrädarna är och vilka adresser och telefonnummer de använder sig av. Därefter har de kapat företagens telefoner och gjort beställningar i deras namn. Telefoner, skrivare och annan utrustning har efter det hämtats ut med hjälp av falska ID-handlingar.

I händelsen med Rinkaby Rör, har bedragarna gjort en besök på företagets butik i Jönköping. En man gick in i butiken, visade upp sitt ID-kort och hävdade att han kom från Time Travel AB. Den anställde kände en misstanke, men trots det fick mannen med sig takduschar, några tvättställ och en blandare på en släpvagn. Först efteråt förstod företaget att de blivit lurade.

Polisen har kartlagt bedragarna och har vid en husrannsakan hittat en betydande mängd bevismaterial. De fann bland annat telefoner, simkort och papper om att bli fakturakund hos Rinkaby rör.