Laddar

Kristianstadsbo vill ha bort avgiften på bussar

En man från Kristianstad har vänt sig till Kammarrrätten för att få bort avgiften på bussar. Här är deras beslut.

delningar

Förra året tog Region Skåne ett beslut att införa ett nytt ombordpris på region- och stadsbussar i Skåne. För den som köper biljett med ett konto- eller kreditkort läggs det på en extra avgift på tio kronor utöver biljettpriset. Det är något som en man från Kristianstad har reagerat på.

Han vände sig därför till Förvaltningsrätten i Malmö med ett överklagande. Där hävdar han att det är en förbjuden avgift. När man betalar via mobilen är det nämligen ingen extra avgift, utan endast vid kortbetalning. Motiveringen från Region Skåne är att den ska betala investeringen av nya kortterminaler. Avgiften tas endast ut när man köper enkelbiljett, inte när man ska ladda sitt kort ombord.

Efter att ha gått igenom alla tänkbara lagar, fick mannen från Kristianstad rätt. Region Skåne får inte ta ut något extra avgift för de som köper biljetter med kort ombord på bussarna.

Historien slutar dock inte där, för nu har Region Skåne överklagat förvaltningsrättens beslut till nästa instans. Deras motivering är att ”ombordpriset”, som priset för de kortbetalda biljetterna kallas för, inte är en särskild avgift. Därför anser de att den inte bryter mot lagen.

Kammarrätten går dock på förvaltningsrättens och Kristianstadsbons linje. Det innebär att Region Skåne och Skånetrafiken nu kan tvingas att ta bort den extra avgiften för enkelbiljetterna ombord på bussar.

Relaterade artiklar