Laddar

Kristianstads näringslivsråd är det mest jämställda i Skåne

Det visar en ny undersökning från Winnet.

delningar

Våren 2014 tog Kristianstad initiativet till att bilda ett näringslivsråd. Näringslivsrådet ska vara rådgivare i kommunens tillväxt- och näringslivet. Rådet ska också bevaka näringslivs- och sysselsättningsutveckling i regionen och starta gemensamma aktiviteter som bidrar till en positiv utveckling.

– Redan när man startade så var det viktigt både kompetensmässigt och könsmässigt att få spridning. Vi har varit lyckligt lottade att det funnits så kompetenta kvinnor, säger Nikolas Larsson, ordförande i näringslivsrådet.

Näringslivsrådet i Kristianstad består av 20 representanter där Winnet kunde konstatera att 11 (55%) är kvinnor. I Skåne som helhet är andelen kvinnor i näringslivsråden 35 procent – en ökning från de 25,8 procent som blev resultatet då den första mätningen gjordes 2011.

– Vi har inte könskvoterat, det har vi inte behövt. Kvotering ät ju aldrig heller en optimal lösning. I grunden sitter människor i rådet för att bidra. Har man en bra spridning får man ett bra råd, men skulle tappa det om det inte var så, säger Nikolas Larsson.

Rådet består av representanter från olika föreningar, företag och myndigheter. Från kommunen ingår kommunalråd och oppositionsråd samt kommundirektör och näringslivschef. 

Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson gläds åt kommunens goda resultat.

– Ingen ska tro att det är en tillfällighet. När vi startade vårt näringslivsråd fanns en klar tanke om att det inte skulle få bli en träffpunkt för gubbar, säger han i ett pressmeddelande.

Just nu står ett par av platserna för deltagande organisationer inför skifte på platserna, men ambitionen är att den jämna könsfördelningen ska bibehållas, skriver Kristianstads kommun i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar