Kristianstadforskarens upptäckt: Feta personer har ökad risk för cancer

Robin Myte från Kristianstad har gjort en avhandling om sambandet mellan livsstil och cancer. Foto: Björn Gylling samt Flickr.

En doktorand uppväxt i Kristianstad har sett ett samband mellan fetma och cancer i tarmarna.

delningar

En ny avhandling ska försvaras i morgon av Robin Myte, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet. Han är född och uppvuxen i Kristianstad, men nu bosatt i Norrland.

I sin forskning visar han att personer med övervikt, höga blodfetter, högt blodtryck och blodsocker löper ökad risk för cancer i tjocktarm och ändtarm.

– Att det finns en koppling mellan metabola faktorer och tjocktarms- och ändtarmscancer oavsett vilka de exakta cellförändringarna är, innebär att förebyggande åtgärder troligtvis skulle ha effekt för att minska alla undertyper av cancer i tjocktarm och ändtarm, säger Robin Myte,

Det är sedan tidigare känt att människors livsstil kan påverka risken för att utveckla cancer. Här har han dock gått ett steg djupare och undersökt hur mängden blodfetter, insulinresistens och olika vitaminer i blodet kan öka risken att drabbas av cancer.

Kartläggningen har gjorts genom att studera data och blodprover från ett stort antal personer i Västerbotten. Deras BMI och andra indikationer på fetma har jämförts med samma faktorer, hos personer som senare i livet utvecklas tjocktarms- och ändtarmscancer.

– Vi har även gått ett steg längre och analyserat tumörvävnad från cancerpatienterna för ett antal molekylära egenskaper. Det ger en unik möjlighet att undersöka relationer mellan riskfaktorer och risken för olika undertyper av sjukdomen definierade av molekylära egenskaper hos tumören, för att se om tjock- och ändtarmscancer kan betraktas som en sjukdom eller flera sjukdomar med olika riskfaktorer, säger Robin Myte.

Kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarm och ändtarm, är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige efter bröstcancer och prostatacancer. Årligen drabbas cirka 6 000 svenskar av sjukdomen.

Tidigare har Robin Myte också deltagit i en studie, där man visat att snusare har en större mängd av proteinet cornulin i blodet jämfört med ickesnusare. De hade dock inte undersökt då ifall det innebar någon ökad risk för sjukdomar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar