Laddar

Kristianstad sjunker i ny rankinglista

Kristianstad tappar några placeringar i rankingen över företagsklimatet. Här är vad de är bäst och sämst på enligt företagarna.

delningar

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har nyligen publicerat rankinglistan över hur bra företagsklimat landets kommuner har. Där hamnar Kristianstad på plats nummer 64 med en Nöjd kund-index på 73 procent.

Trots att allt fler är nöjda med kommunens arbete, tappar de elva placeringar jämfört med förra året. Förklaringen är att fler andra kommuner har blivit ännu bättre. Av de som deltog i undersökningen är Haparanda bäst och Tranemo sämst.

I en kategori är Kristianstads kommun utmärkande när företagarna får sätta betyg. Det handlar om kontakten kring brandskyddsfrågor. Där hamnar Kristianstad på andraplats (efter Mora) med ett Nöjd Kund-index på 88.

– Det är ju såklart fantastiskt roligt. Service och bemötande är väldigt viktiga frågor för oss. Att ständigt arbeta förebyggande underlättar för oss den dagen vi behöver rycka ut akut, säger räddningschef Andreas Bengtsson, i en artikel på kommunens hemsida.

När det handlar om bygglov får Kristianstad en mellanplacering (plats 54 av 134). Det är främst effektiviteten som entreprenörerna tycker bör förbättras. Enligt rapporten är det många större städer som får lågt i betyg i denna kategorin, eftersom att det uppstår konflikter mellan olika intressen när man vill bygga tätortsnära.

Ännu sämre går det i kategorin markupplåtelse, exempelvis när kommunen ska ge tillstånd för torghandel. Där är Kristianstad sämst i klassen tillsammans med Skara. Nu siktar de på att få företagarna mer nöjda även inom den kategorin.

– Det är positivt att vi håller det goda betyget som vi kom upp till förra året. Jag är glad och stolt över det arbetet som personalen i kommunen gör. Det förändringsarbetet vi har gjort de senaste  åren börjar ge resultat. Nu siktar vi högre och har bland annat nyligen förenklat hanteringen kring uteserveringar, så nästa år förväntar vi oss att markupplåtelsen ska ta ett ordentligt kliv uppåt, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Av Skånes 33 kommuner är Kristianstad sjunde bäst. Den listan toppas av Höganäs. Hela undersökningen kan du läsa här.

Relaterade artiklar