Laddar

Kristianstad plockade ut näst mest pengar från allmännyttan

Kristianstad är den kommun i Skåne som plockar ut näst mest pengar från sitt egna fastighetsbolag.

delningar

Kristianstad hamnar i topp bland de kommuner i Skåne som plockar ut mest pengar från de allmännyttiga bolagen. Det vill säga AB Kristianstadsbyggen. Totalt 30 miljoner kronor tog de ut år 2016, vilket bara är tre miljoner kronor mindre än ettan Malmö. Det visar nya siffror som Nyhestbyrån Sirén har sammanställt.

Det är samtidigt långt ifrån den nationella ettan Lulebo AB, som gjorde en överföring på totalt 400 miljoner kronor, enligt en färsk rapport från Boverket. Enligt reglerna fick endast 1,34 procent av vinsten överföras, men Kristianstad har bett om ett undantag som gör värdeöverföringen hel laglig.

– De flesta allmännyttiga bostadsbolagen följer lagstiftningen. En ganska stor andel, 60 procent, har inte lämnat någon värdeöverföring alls till sina ägare, säger Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, till Nyhetsbyrån Siren

Undantaget som gjorts i Kristianstad innebär att vinsten från ABK får överföras till kommunen ifall man uppfyller vissa villkor. Det vill säga att pengarna ska främja integration och social sammanhållning eller tillgodose bostadsbehovet för personer som kommunen har särskilt ansvar för.

– Flera bolag använder sig av det. Runt 90 procent av överföringarna som görs är enligt undantagen, säger Ingrid Birgersson.

Värdeöveringen mellan ABK och Kristianstads kommun har tidigare tagits upp i en rättsprocess, efter att med hyresgäst överklagat beslutet. Förvaltningsrätten kom där fram till att kommunen gjorde rätt. Överskott från allmännyttiga bostadsbolag får föras över till kommunen ifall de används för att främja utvecklingen.

 

 

Här är sammanställningen av överföringar från allmännyttan. Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Relaterade artiklar