Laddar

Kristianstad klättrar på lista över nyföretagande

Det går uppåt för nyföretagandet i Kristianstad. Så här placerar de sig på årets lista.

delningar

Nyföretagarcentrum och Bolagsverket har nu presenterat sin rankinglista över de kommuner som har flest nystartade företag. Stockholm tar förstaplatsen för minst femte året i rad, med över 15 nya bolag per 1 000 invånare. I Skåne är det inte helt oväntat Malmö som toppar.

Kristianstad hamnar på plats 102 av 290 och har därmed klättrar marginellt jämfört med förra året (från plats 109). Här var det ungefär en halv procent av befolkningen som förra året drog igång en ny firma. Totalt 455 nyregistreringar blev det inom kommunen år 2017.

– Det behövs två egenskaper för att starta och driva företag. Man måste ha en drivkraft i sig och tro på det man gör. Det krävs ett engagemang och kraft för att driva igenom hela processen. Man måste också ha självinsikt (att vara medveten om ens brister och tillgångar), säger Mats Knutsson på Nyföretagarcentrum i Kristianstad.

Vad krävs för att nya företag ska överleva? – Många kommer till oss med sin affärsidé men vet inte hur de ska göra på lång sikt. Det krävs att man räknar ut ifall man kan leva på det. Då är det viktigt att göra sin hemläxa med affärsplan och budget, säger Mats Knutsson.

Inom kort kommer Nyföretagarcentrum att dra igång fler träffar för de som vill lära sig mer om att starta företag. Många bokar också personliga möten med rådgivarna, som själva är erfarna entreprenörer.

– Vi hjälper till med rådgivning och ställer de tuffa frågorna som en del företagare kanske inte vill ställa till sig själva. Allt sker helt under sekretess och är gratis, säger Mats Knutsson.

Vilka är det som söker sig till er? – Det är inom alla branscher, från traditonella hantverkare till high tech. Många behöver hjälp med att konkretisera sina planer, för att därefter se ifall det är läge att starta.

Relaterade artiklar