Laddar

Kristianstad har landets bästa bostadsmarknad

Vill du har mycket pengar över när du köpt en bostad? Då är det i Kristianstad du ska bo. Det visar en ny rapport.

delningar

När Sparbanken nyligen presenterade sitt boindex för det tredje kvartalet, så ligger Kristianstad bäst till i hela Sverige. Kartläggningen visar hur mycket hushållen har över i plånboken efter att de har köpt en villa eller lägenhet. Med ett index på 143,4 för hus och 131,8 för bostadsrätter toppar Kristianstad listan.

Siffran bygger på en komplicerad uträkning utifrån hur stora inkomster hushållen har, hur mycket de betalar i ränta och vad bostäderna kostar att köpa. När boindexet är över 100 så betyder det att hushållen använder mindre än 30 procent av den disponibla inkomsten till sina boendekostnader.

En förbättrad ränta och ökade inkomster är en förklaring till varför Kristianstad ligger bra till. Ytterligare en faktor enligt banken är att staden har många hyresrätter centralt, något som gör att priserna på bostäder inte sticker iväg lika snabbt som i Stockholm.

Nationellt sett steg det genomsnittliga boindexet till 117,7 under det tredje kvartalet. I rapporter från Sparbanken konstaterar man att marginalerna är mycket låga i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, speciellt när det gäller bostadsrätter. Det konstateras samtidigt att prisökningen på bostäder håller på att bromsas in.

Relaterade artiklar