Laddar

Kristianstad går mot trenden – så utvecklas priserna för lägenheter

Svensk Mäklarstatistik har nyligen släppt nya siffror på prisutvecklingen för bostadsrätter. De visar att det nationellt sett har blivit billigare att köpa en lägenhet under de senaste månaderna. Kristianstads sticker dock ut och går åt motsatt håll.

delningar

Mellan månaderna april-juni minskade priserna på bostadsrätter med en procent, sett till hela riket. Det visar nya siffror som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram. Samma utveckling skedde för lägenheterna i centrala Stockholm. Förklaringen är att det säljs färre objekt med höga kvadratmeterpriser under sommaren. Då blir genomsnittspriserna också lägre.

– Det är ofta ett lugnare tempo på marknaden i juli och början av augusti, eftersom det ofta genomförs färre bostadsaffärer då många är på semester. Samtidigt är sommaren den period som speciellt studenter och familjer som ska byta bostadsort är aktiva. Det brukar leda till prisuppgångar på studentlägenheter och mindre bostadsrätter, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

I Kristianstad går däremot priserna på bostadsrätterna åt motsatt riktning. Under de senaste tre månaderna skedde det en ökning med 2,4 procent, beräknat på totalt 115 sålda lägenheter. Det innebär att en genomsnittlig bostadsrätt i Kristianstad nu kostar över en miljon kronor. Priset per kvadratmeter har under det senaste året ökat med 764 kronor till cirka 15 000 kronor.

Ett flertal andra orter i Skåne har dock haft en betydligt större ökning av bostadsrättspriserna. Det visar siffrorna från Mäklarstatistik. I Vellinge har lägenhetspriserna ökat med 38 procent på ett halvår och kostar nu över 31 000 kronor per kvadratmeter. För det priset får man tre gånger större boyta i Hässleholm (där det alltså kostar cirka 10 000 kronor/kvadratmeter).

Sett till de senaste tre månaderna ligger Alingsås kommun i topp, där priserna på bostadsrätter har stigit med hela 33 procent.

Fotnot: På Hemnet finns det nu lägenheter till salu i Kristianstad, där priset varierar från 395 000 kronor (Charlottesborg) till 1 895 000 kronor (Hammar).

Relaterade artiklar