Laddar

Kristianstad får tiotals miljoner av Migrationsverket

I dag kommer Kristianstads kommun att få tiotals miljoner kronor av Migrationsverket. Det är ersättning för en del av flyktingmottagandet och integrationen.

delningar

Över 26 miljarder kronor har Migrationsverket hittills delat ut i år till kommunerna. Pengarna går till att ersätta kostnaderna för mottagandet av flyktingar. Vård och boende för ensamkommande barn samt utbildning i grundskola och gymnasium är några av de saker som staten ska betala för.

I dag kommer ytterligare en delbetalning att göras på totalt 1,8 miljarder kronor. Kristianstad är en av de kommuner i Skåne som kommer att få mest pengar. Totalt 28,2 miljoner kronor går in i den kommunala skattekistan. Nästan alla de pengarna är ersättning för att ta hand om ensamkommande barn.

Hur mycket Kristianstad kommer att ha fått totalt för år 2017 vet man först i januari. Anledningen är att ansökningarna efter november då kommer att ha hanterats. Kommunerna och i dagsläget krav på 8,1 miljarder kronor som Migrationsverket ska betala ut.

– Vi har arbetat hårt under hela året, inte minst under december då vi totalt kommer att betala ut 4,5 miljarder kronor till kommuner och landsting. Av den summan är drygt 1,8 miljarder en förskottsutbetalning i form av en delutbetalning till kommunerna, säger Åke Svedmert på Migrationsverket.

Kristianstad har som mest haft 300 ensamkommande flyktingbarn att ta hand om, då antalet asylsökande i Sverige var som flest förra året. Den siffran har nu minskat till cirka 150 barn, varav de flesta har antingen permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Relaterade artiklar