Kristianstad får dubbel bonus efter byggboom

I Hammar byggs det en stor mängd nya bostäder just nu. - Foto: Henrik Nordell

Kristianstads kommun belönas efter att det har givits startbeskedet för över 700 bostäder.

delningar

Regeringen har beslutat sig att belöna de kommuner som bygger nya bostäder. Bakgrunden är att det finns ett ökat behov på till följd av befolkningsökningen och inflyttningen av nyanlända. En bonus ska få myndigheterna att jobba på bättre med bostadsförsörjningen.

- Byggbonusen har varit mycket uppskattad och bidragit till ett ökat engagemang och snabbare insatser för fler bostäder i ett stort antal kommuner, sade bostadsminister Peter Eriksson, tidigare under året.

Kristianstad har i sin ansökan visat att de gett startbesked för totalt 729 bostäder mellan augusti år 2017 till och juli år 2018. Det ger dem nu en dubbel bonus på totalt 14 miljoner kronor.

– Vi vet att vi har en väldigt hög byggtakt i kommunen, men vi visste också att den statliga byggbonuspotten var mindre än förra året och att många kommuner konkurrerar om pengarna. Därför vågade vi inte räkna med mer än sju miljoner i årets budget. Nu blev det verkligen bonus i ordets rätta bemärkelse, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L), i en artikel på kommunens hemsida.

De senaste två åren har Kristianstads kommun fått 40 miljoner kronor för över 1 000 nya bostadsbyggen. Detta år blir det en mindre summa, räknat per lägenhet, beroende på att allt fler kommuner söker bidraget.

Det nya bostadsområdet i Hammar har bidragit till många av startbeskedet, men även ute i byarna och de andra stadsdelarna byggs nya fastigheter. Kommunens mål är att bygga 400 nya bostäder om året, något de nu slagit med råge.

– Vi har märkt en ökning av alla hustyper på flera orter. Det byggs radhus, flerbostadshus och småhus som aldrig förr, säger stadsarkitekten och chefen för bygglovsavdelningen Roger Jönsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar