Laddar

Kristianstad dominerar i SM för unga bagare: ”Känns väldigt roligt”

Kristianstad tar sju av elva platser till finalen i SM för unga bagare. "Svårigheten är att hinna med allt på fem timmar", säger Gabriel Olsson.

delningar

Den 14 mars arrangeras SM för unga bagare. Elva personer har nu blivit utsedda till finalister och de flesta antingen bor eller pluggar i Kristianstad. Nu ska de göra upp om titeln som svensk mästare. Tävlingen arrangeras i Göteborg, där prisutdelningen sker mitt i köpcentret Nordstan.

– Bland de bagare som deltagit tidigare år har vi sett många utvecklats till stjärnor inom yrket och många har också vunnit tävlingar såväl hemma som internationellt, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

En av finalisterna är Gabriel Olsson, 19 år från Kristianstad. Till vardags läser han på yrkesprogrammet för bagare och konditor. Nu ska hans kompetens sättas på prov. Efter att ha skickat in en ansökan via nätet blev han antagen till finalen.

– Det känns väldigt roligt och särskilt att det är så många deltagare från vår klass. Jag är en tävlingsmänniska och vill visa vilka kreationer jag kan göra, säger Gabriel Olsson.

 

 

Lisa Linghäll, Gabriel Olsson och Jennie Svensson är alla från Kristianstad. Foto: Sveriges bagare och konditorer

 

Hur förbereder du dig inför tävlingen? – Vi har lite tur som kan öva i skolans lokaler. Träningen är A & O för att vinna alla typer av tävlingar. Svårigheten är att hinna med allting på fem timmar. Jag vill utveckla mina produkter och göra det på en avancerad nivå, men ändå hinna med, säger Gabriel Olsson.

En annan av finalisterna är Jennie Svensson från Fjälkinge, student på yrkeshögskolan. Hon förbereder sig nu inför de kommande momenten. De tävlande ska visa prov sin hantverksskicklighet. Dagen innan tävlingen får de 1,5 timme på sig att väga råvarorna. Sedan är det full fart oh koncentration som gäller.

– Det känns otroligt stort att bli uttagen, jag är väldigt tävlingsinriktad. Nu förbereder jag mig så gott jag kan. Jag pratar med vänner och klasskamrater för att få inspiration, säger Jennie Svensson.

Vad är din styrka i en sådan här tävling? – Det roligaste är att baka med vetebröd, men det jag är bäst är att komma på nya former och att vara kreativ. Jag är bra på att komma med nytänk, säger Jennie Svensson.

Den 14 mars ska de skapa makfulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd och en skulptur av bröd eller en tårta. Innovation och estetik belönas. De som hamnar på plats ett till fyra, får en plats i Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i VM för Unga Bagare.

– Jag känner väl det här lite som en vinst för alla som har hört att de inte kan. Jag har själv mötts av det där. ”Du kan inte, du är inte flygfärdig”. Det gör mig tacksam att vara med, det sporrar mig nåt enormt, säger Lisa Linghäll från Kristianstad, som arbetar på Ninas Konditori i Mörrum.

Finalisterna i SM Unga Bagare 2018:

1.) Martina Andersson, 21 år, från Värmdö. Arbetar på Brioche.

2.) Montadar Kanbar, 21 år, från Spånga. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

3.) My Lindqvist, 20 år, från Borlänge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

4.) Lisa Linghäll, 21 år, från Kristianstad. Arbetar på Ninas Konditori.

5.) Jennie Svensson, 19 år, från Fjälkinge. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

6.) Patricia Eren, 19 år, från Södertälje. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

7.) Maja Westlund, 22 år, från Djurås. Arbetar på Bullar & Bröd Stenugnsbageri.

8.) Gabriel Olsson, 19 år, från Kristianstad. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

9.) Lovisa Wiksten, 22 år, från Borås. Arbetar på Bakery & Spice.

10.) Amanda Andersson, 22 år, från Nacka. Arbetar på Vår Gård.

11.) Emelie Morelius, 19 år, från Avesta. Studerar på Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Relaterade artiklar