Kraftig ökning av konkurser i Kristianstad

Wahlquist Conditori är ett av företagen som tidigare gått i konkurs, men som togs över av en ny ägare.

Antalet konkurser i Kristianstad har ökat kraftigt detta år. Det visar nya siffror från UC.

delningar

Under årets första sju månader försattes 42 aktiebolag, kommanditbolag, och handelsbolag i konkurs i Kristianstad. Det är en ökning med 110 procent jämfört med samma period år 2017. Sett till hur många fler företag som tvingats lägga ner, är det en av de högsta siffrorna för Skåne.

Trenden med en ökning är även synligt på nationell nivå. I juli månad var det rekordmånga konkurser i landet, då 545 aktiebolag försattes i konkurs. Siffran har inte varit så hög den månaden, sedan mätningarna startade för 20 år sedan.

– Detta är den kraftigaste ökningen vi har sett på mycket länge. På sommaren brukar det vara relativ låg aktivitet sett till konkurssiffror, vilket gör detta till en oroväckande utveckling, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe, om statistiken.

Även på UC ser de en stor ökning. Enligt nyhetssajten Breakit har konkurserna inom detaljhandeln ökat med 24 procent. Hotell- och restaurangbranschen uppvisar en ökning med över 50 procent, samtidigt som många mindre byggbolag fått svårt att klara sig ekonomisk.

– Sett till hur konkurserna sammantaget har utvecklat sig under våren ser vi också en ökning. Totalt med nio procent hittills i år. Det är en förvånansvärt stor ökning då konjunkturen är bra" säger Richard Damberg, ekonom på UC, till Breakit.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar