Laddar

Körde grovt rattfull – med förfalskat körkort

Hässleholms tingsrätt har nu dömt en man som körde bil med 1,28 i promille och dessutom hade ett förfalskat körkort.

delningar

Det var i juni 2016 som bilfärden tog slut i Hässleholm, för en man som befinner sig i 30-årsåldern. När mannen stannades av polis visade det sig att han hade en promille på 1,28 och när han visade upp sitt körkort kunde polisen snabbt fastslå att det rörde sig om ett falskt grekiskt körkort.

Vid åtalet i Hässleholms tingsrätt erkände mannen att han kört grovt rattfull, men förklarade att han trodde att körkortet var äkta. Enligt mannen hade han problem med teoridelen när han skulle ta körkort i Sverige och istället lovade en vän i Grekland att han kunde ta körkortet där, då han inte skulle behöva göra någon teori.

Hässleholms tingsrätt menar dock att mannens historia inte är trovärdig – då han inte kunnat namnge vem som hjälpte honom, vilken körskola han gått på och tog körkort utan teoriutbildningen. Istället menar tingsrätten att mannen måste förstått att det rörde sig om en förfalskning.

Tingsrätten har nu fattat beslut om att döma mannen för grovt rattfylleri, olovlig körning och brukande av falsk urkund. Påföljden har bestämts till skyddstillsyn förenat med 50 timmars samhällstjänst.

Relaterade artiklar