Laddar

Kompisprojektet ger ökad integration

I september månad startade projektet Kompis Sverige i Kristianstad. Målet är att nya och etablerade svenskar ska lära känna varandra. Nu söker de fler Kristianstadsbor som vill vara med.

delningar

I september förra året startade ”Kompis Sverige” i Kristianstad genom ett samarbete med kommunen. Visionen hos initiativtagarna är att skapa möten mellan  ”nya svenskar” och ”etablerade svenskar”. Varje år är det över 100 000 personer som flyttar till Sverige och där det finns ett behov att lära känna samhället och knyta kontakter.

– I Kristianstad är det många från Syrien och Etitrea som är i behov av en kompis och som vill lära sig mer av ”etablerade svenskar”. Det vill säga någon som kanske är uppvuxen i Sverige eller har bott här i flera år, säger Amanda Holm Strandqvist, projektledare för Kompis Sverige i Skåne.

Idén är att matcha nya och etablerade svenskar och att på så sätt skapa mer kontakt mellan olika traditioner och kulturer. I Kristianstad rekryteras många via SFI (Svenska för invandrare) där Amanda gör besök i klassrummen och berättar om Kompis Sverige. Det finns ett stort intresse och hittills har 23 par matchats. Ytterligare ett 60-tal nya svenskar väntar på att hitta en ny kompis.

– Vi gör en intervju med alla som ansöker och frågar bland annat om deras intressen och arbetssituation för att kunna göra den bästa matchningen. Sedan bestämmer kompisarna själva vad de ska göra, men ofta har de någon gemensamt intresse. Vi vill att de ska ses minst sex timmar per månad under ett halvårs tid, säger Amanda Holm Strandqvist.

Kompis Sverige bjuder dessutom på flera andra aktiviteter. Besök på Skånes djurpark och gratis konsertbiljetter är exempel på sådana händelser. I Kristianstad är en familjedag på Kulturkvarteret samt en naturupplevelse på Näsby fält två av de aktiviteter som står näst på tur.

Vad ger det deltagarna att vara med i Kompis Sverige? – För etablerade svenskar lär man sig mycket av sin nya kompis, om nya kulturer. För de nya svenskarna är språket ofta viktigt. Många av dem vi möter läser svenska på SFI, men pratar inte det språket när de är hemma med familjen. Språket är en nyckel in i samhället och då är det bra att ha en kompis som kan prata med dem. Det ger också ett ökad självförtroende, säger Amanda Holm Strandqvist.

Relaterade artiklar